Oni su podsetili da godinama navijačke grupe iz Beograda na Gradskom stadionu veličaju ratne zločince, te da se tokom njihovog dolaska, uz pratnju specijalnih policijskih snaga, satima blokiraju ulice u Novom Pazaru, demonstrirajući silu.

Iz SDA Sandžaka su poručili da se gradske saobraćajnice od 2018. godine blokiraju “pod izgovorom proslave pravoslavnog Božića”, uz vatromet i šovinističke pretnje Bošnjacima.

“Isti organizatori kao odgovor na provokacije u toku božićne proslave, organizovali su kolonu kamiona i drugih vozila, 9. aprila 2024. godine, naveče nakon završetka Ramazanskog posta. Sve ove provokativne i konfliktne aktivnosti su štetne, opasne i nisu deo tradicije u ovom kraju”, smatraju u SDA Sandžaka.

Iz te partije su kazali i da su očekivali “pozitivnije” poruke za Bošnjake sa Kongresa SDP-a, ali da se niko od zvaničnika te stranke nije ogradio, niti distancirao od takve “militantne politike” na štetu Bošnjaka koju godinama vodi režimska koalicija u Novom Pazaru, po diktatu iz Beograda.

SDA Sandžaka pozvala je sve građane da čuvaju međunacionalnu i versku toleranciju i tradicionalne vrednosti.