Visoki funkcioneri Sandžačke demokratske partije (SDP) i Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka smatraju da o predlogu Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) da Srbija bude podeljena u pet izbornih jedinica treba ozbiljno razmisliti.

Narodni poslanik SDP Muamer Bačevac rekao je radiju Sto plus da sadašnji izborni zakon ima dosta manjkavosti.

“Treba ozbiljno razmisliti o promenama i težiti da u sledećim zakonskim okvirima koje budemo razmatrali svi delovi Srbije budu ravnomerno zastupljeni u Skupštini Srbije”, rekao je Bačevac.

On dodaje da ovaj predlog LSV ima dobre, ali i loše strane za sandžački region.

“Koliko sam video, sam predlog bi zadržao onaj prirodni prag, ali ukoliko bi Novi Pazar pridodali centrima poput Čačka ili Kraljeva, onda bi mi imali manji broj poslanika nego sada. Mi se svakako zalažemo za racionalizaciju i smanjenje broja poslanika, ali da se zadrži princip zastupljenosti svih delova države u državnom parlamentu”, rekao je Bačevac.

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović rekao je radiju Sto plus da su dobili ovaj predlog, koji im deluje interesantno.

“Dobili smo njihov predlog i raspoloženi smo o njemu da razgovaramo. Naši stranački organi će razmotriti predlog i odlučiti da li ćemo ga podržati u Skupštini Srbije”, rekao je Imamović.

Prema predlogu LSV, prva izborna jedinica bila bi sa sedištem u Beogradu i obuhvatala bi teritoriju tog grada, odakle bi se biralo 58 poslanika, druga sa sedištem u Novom Sadu, koja bi obuhvatala Vojvodinu, odakle bi dolazilo 63 poslanika, dok bi treća obuhvatala Mačvanski, Kolubarski, Zlatiborski, Moraviški, Raški, Šumadijski, Podunavski i Rasinski upravni okrug i odatle bi dolazilo 68 poslanika.

Sledeća bi obuhvatala Braničevski, Pomoravski, Borski, Zaječarski, Toplički, Nišavski, Pirotski, Jablanički i Pčinjski okrug, odakle bi dolazilo 57 poslanika, a peta izborna jedinica bi imala sedište u Beogradu, a činili bi je državljani Srbije koji nemaju prebivalište u prethodno navedenim jedinicama i birači sa boravištem u inostranstvu.

Odatle bi se biralo četiri poslanika bez obzira na broj birača.

A.Bajrović