Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) ocenila je danas da je odluka Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji Dragoljuba Draže Mihailovića klasični pokušaj revizije istorije narodnooslobodilačke borbe u Srbiji, koji bi umnogome mogao da baci senku na doprinos Srbije u slamanju fašizma u Evropi.

„Ovakva odluka sada na najgori mogući način može otvoriti pitanje uloge kolaboracionističkih pokreta na prostoru bivše Jugoslavije u Drugom svetskom ratu i to samo nekoliko dana nakon što je ceo svet obeležio 70 godina pobede nad fašizmom i nacizmom“, navela je SDPS u saopštenju.

SDPS ističe da je takav način kopanja po prošlosti u ovom trenutku najmanje potreban, jer može dovesti do novih podela i to u vremenu kada je društvena stabilnost preko potrebna i Srbiji, ali i celom regionu.

„Zbog toga se Socijaldemokratska partija Srbije ne slaže sa odlukom o rehabilitaciji Draže Mihailovića, kao što se ne slaže ni sa bilo kojim drugim pokušajem rehabilitacije snaga i pokreta za koje je svetska istorija utvrdila da su sarađivali sa okupatorima“, dodaje se u saopštenju.