Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislava Žigmanov rekao je novinarima u Kragujevcu da je taj Sporazum pokazatelj da Vlada Srbije uvažava činjenicu da su Romi “ranjena grupa koja ima odredjenih izazova kada je u pitanju ostvarivanje ravnopravnosti i potpuna integracija u društvo u Srbiji”.

Naveo je da u tom smislu postoji “razgranata aktivnost i mere pozitivne diskriminacije kako bi se unapredio njihov društveni položaj”.

Žigmanov je kazao da se radi dosta u području obrazovanja, socijalne zaštite i uslova stanovanja.

On je ocenio da su to procesi koji duže traju i pretpostavljaju stalne napore i mobilizaciju većeg broja subjekata u lokalnoj zajednici i kada su u pitanju politike koje se kreiraju i sprovode na državnom nivou.

“Svesni smo izazova i činimo sve u partnerstvu sa institucijama i organizacijama romske zajednice kako bi trajno razrešili strukturalne slabosti i uzroke njihove nejednakosti”, rekao je Žigmanov.

Naveo je da prema službenim podacima, na osnovu popisa od prošle godine u Srbiji se 120.000 ljudi izjasnilo da su pripadnici Romske populacije.

Danas potpisani Sporazum o socijalnoj inkluziji Roma je projekat koji uz finansijsku podršku švajcarke organizacije “XEKS-EPER “sprovodi Ekumenska humanitarna organizacija.

Koordinatorka projekta iz Ekumenske humanitarne organizacije Sladjana Jovanović je rekla da se projekat odnosi na aktuvnosti u tri oblasti: antidiskriminacija, borba i prevencija protiv ciganizma, obrazovanje i oblast stanovanja – podrška porodicama da legalizuju stambene objekte.