Sastanak je u današnjem rasporedu državnog sekretara SAD Blinkena, a to će biti tek drugi susret dvojice zvaničnika.

Blinken i Ji prethodno su se sreli u martu u Aljasci i kineska delegacija je kritikovala američku stranu pred televizijskim kamerama.

Jaka je napetost izmedju dve velike svetske privrede suprotstavljene na više frontova, kao što su trgovina, ljudska prava, Tajvan i pandemija kovida-19.

Ranije ove nedelje Američka Savezna agencija za komunikacije (FCC) dala je kineskoj telekomunikacionoj firmi China TElecom America 60 dana da prekine poslovanje na američkom tlu, gde se nalazi 20-tak godina.

Peking je osudio tu meru kao „zlonamernu represiju“ koja dovodi u pitanje atmosferu saradnje dve zemlje.

Brojna su neslaganja poslednjih dana izmedju Kine i SAD o budućnosti Tajvana, ostrva sa demokratskim sistemom, sopstvenom vladom, monetom i vojskom, ali koje nije proglasilo zvanično nezavisnost od Kine. Peking smatra Tajvan delom svoje teritorije.

Ove nedelje je predsednica Tajvana Tsaj Ing-ven potvrdila prisustvo na tajvanskoj teritoriji jednog broja američkih vojnika koji su došli da obučavaju tajvansku vojsku i rekla je da „ima poverenja“ u SAD da brane njeno ostrvo naspram Kine.

Entoni Blinken takodje je izazvao bes Pekinga kada se u utorak založio za „znatno učešće“ Tajpeja u UN telima i na medjunarodnoj sceni. Kina je ukazala da u UN telima deluju suverene zemlje i da Tajvan nema prava da odvojeno učestvuje u radu medjunarodne organizacije.