Blinken, koji sutra kreće u posetu, “naglasiće važnost sprečavanja regionalnog širenja” rata koji Izrael vodi u Pojasu Gaze od napada palestinskog pokreta Hamas na izraelsko tlo 7. oktobra”, navodi se u saopštenju portparola američkog Ministarstva spoljnih poslova Metjua Milera (Matthew Miller).

Američki ministar planira da “razgovara o načinima postizanja trajnog mira u regionu, kao i o putu ka nezavisnoj palestinskoj državi uz bezbednosne garancije za Izrael”, dodaje se u saopštenju.

Blinken će učestvovati i na sastanku ministara Saveta za saradnju u Zalivu, organizacije koja okuplja šest zemalja na Arapskom poluostrvu, uključujući Katar, koji ima ulogu posrednika između Izraela i Hamasa.

Američki državni sekretar će takođe biti na Svetskom ekonomskom forumu, koji će biti održan u Rijadu u nedelju i ponedeljak. Taj skup je posvećen prilagođavanju na klimatske promene i energetskoj tranziciji.

To će biti peta poseta Blinkena Saudijskoj Arabiji od 7. oktobra, ali prva nakon međusobnih napada Izraela i Irana tokom aprila.

Saudijska Arabija i Izrael su pre 7. oktobra razmatrali mogućnost normalizacije bilateralnih odnosa. Američke vlasti se nadaju da će oživeti tu perspektivu kako bi ohrabrile izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da bude umereniji.