U ekskluzivnom intervjuu za Sinhuu on je naglasio da je uspeh Kine od suštinskog značaja ne samo za prosperitet kineskog naroda, već i za prosperitet međunarodne zajednice, kao i za bezbednost uravnoteženih političkih, ekonomskih, društvenih i kulturnih odnosa na globalnom nivou.

“Arapskom svetu je potrebna kineska vizija, napor, razvoj i investicije, a Kini su potrebna prijateljstva njenih istorijskih partnera”, rekao je šef Arapske lige, napominjući da je Inicijativa Pojas i put koju je predložila Kina “pozdravljena i podržana” od strane arapskog sveta.

Kina i Arapska liga su 2004. godine zajedno pokrenule Forum za saradnju Kine i arapskih država (CASCF), koji je postao važna platforma za kolektivni dijalog i saradnju Kine i arapskih zemalja.

Abul Gejt je rekao da je “veoma zadovoljan” trenutnim zamahom arapsko-kineske saradnje, posebno otkako je CASCF uspostavljen pre 18 godina.

Samit je prilika da kineski i arapski lideri razmene vizije, rekao je šef panarapskog tela sa sedištem u Kairu.

Kina je, kao zemlja u razvoju, postigla veliki uspeh i “uvek je spremna da pomogne drugima”, rekao je Abul Gejt, ističući značaj podrške Kine razvoju arapskog regiona koji pati od ekonomskih, društvenih, političkih, obrazovnih i zdravstvenih pitanja.

On je pozdravio rastuću ekonomsku saradnju između Kine i arapskih država, rekavši da se nada da bi obim trgovine između Kine i arapskog sveta, kao i kineske investicije u arapskom regionu, mogli da se povećaju u narednim godinama.

Takođe je pohvalio ulogu Kine u pružanju pomoći arapskim zemljama u borbi protiv pandemije kovid-19 pružanjem relevantne pomoći i obezbeđivanjem vakcina.

Ceneći Kinu što podržava arapske zemlje u mnogim vitalnim pitanjima, uključujući palestinsko pitanje, Abul Gejt je rekao da “Kina svesrdno podržava i razume arapske stavove”, naglašavajući da je “arapska saradnja sa Kinom otvorena za neograničene horizonte”.

U intervjuu za Sinhuu uočiu samita Kine i arpskih zemalja šef Arapske lige je izrazio uverenje u uspešnost skupa koji će, kako je naveo, “ostvariti interese i za kinesku i za arapsku stranu i dovesti do trajnosti njihovih veza u strateškom okviru”.