Kako prenosi Sinhua, Vang je rekao da su dobrosusedstvo i prijateljstvo, te razvoj i revitalizacija Azije sudbina, težnja i odgovornost i Kine i Japana. On je u pet tačaka izneo stavove o izgradnji kinesko-japanskih odnosa koji ispunjavaju zahteve nove ere:

Kao prvo, naveo je, treba održati obećanja i održati političku osnovu kinesko-japanskih odnosa. Da bi se osigurao stabilan i dugoročan razvoj bilateralnih odnosa, moraju se poštovati četiri politička dokumenta postignuta između dve zemlje i poštovati do sada preuzete obaveze. U vezi sa glavnim principijelnim pitanjima, kao što su istorija i Tajvan, koja su fundamentalna za kinesko-japanske odnose, ne bi trebalo biti dvosmislenosti ili nazadovanja.

Drugo je imati u vidu celokupnu situaciju i shvatiti pravi pravac razvoja. Politički konsenzus da su dve strane kooperativni partneri i da ne predstavljaju pretnju jedna drugoj treba da se ugradi u njihove politike i sprovede u delo. Dve strane bi trebalo da uklone smetnje i pravilno rešavaju razlike kako bi se osiguralo da se brod kinesko-japanskih odnosa ne nasuka ili skrene sa kursa.

Treće je produbljivanje saradnje i postizanje rezultata povoljnog za obe strane na višem nivou. Dve strane treba da neguju snažan osećaj partnerstva, podržavaju globalnu perspektivu i zajednički se odupiru pogrešnoj praksi razdvajanja, kako bi održale stabilne i neometane globalne industrijske lance i lance snabdevanja, kao i pošteno i otvoreno trgovinsko i investiciono okruženje.

Četvro je da se ojača vođenje i neguje pozitivno i prijateljsko međusobno razumevanje. Međunarodne razmene između Kine i Japana imaju dugu istoriju i treba ih nastaviti, naveo je šef kineske diplomatije.

On je kao peto dodao da se treba prilagoditi opštem trendu i praktikovati istinski multilateralizam. Neophodno je podržavati međunarodni sistem sa Ujedinjenim nacijama u srži, zajednički se suprotstavljati situacijama u kojima jedna strana dobija a druga gubi i konfrontaciji i promovisati regionalnu stabilnost i integrisani razvoj.

Japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši rekao je u svom video obraćanju da bi obe strane trebalo da se fokusiraju na narednih 50 godina i da rade zajedno na izgradnji konstruktivnih i stabilnih odnosa Japana i Kine, prenosi Sinhua.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.