“Neki pokušavaju da uzmu model jedne zemlje kao kriterijum, izazivajući tenzije izmedju različitih političkih sistema i ideologija i stvarajući podele i konfrontaciju u svetu”, rekao je kineski diplomata putem video-linka, naglasivši da prava demokratija zavisi od toga da li su ljudi “gospodari svoje sudbine”.

“Kroz vek istraživanja i eksperimentisanja, Komunistička partija Kine je vodila kineski narod u pronalaženju novog oblika demokratije koji odgovara nacionalnim uslovima Kine, onog koji je predsednik Si Djinping opisao kao narodnu demokratiju celokupnog procesa”, rekao je Vang koji je i državni savetnik na forumu održanom u četvrtak.

Prvi put izraz “narodna demokratija celog procesa” predsednik Kine Si Djinping upotrebio je kada je posetio Šangaj u novembru 2019, a ponovo u govoru na 100. godišnjicu osnivanja Komunističke partije Kine kada je govorio o putu koji je pred nama.

Prema nedavno objavljenoj beloj knjizi, termin ima za cilj da “bolje predstavlja volju naroda, zaštiti njihova prava i u potpunosti oslobodi njihov potencijal za stvaranje”.

“Demokratija je rešavanje pitanja za ljude”, rekao je Vang na forumu, elaborirajući da obični Kinezi učestvuju u kineskim demokratskim izborima, konsultacijama, donošenju odluka, upravljanju i nadzoru.

Vang je takodje pozvao na unapređenje “demokratskih koncepata sa azijskim karakteristikama”.

“Trebalo bi da aktivno zagovaramo konsultacije kao jednaki i da ih učinimo važnim delom demokratskijih medjunarodnih odnosa”, rekao je on.

Govoreći o pandemiji kovid-19, Vang je takodje pozvao na “solidarnost i saradnju” i upozorio na “hladnoratovski mentalitet”.   //