Na virtuelnoj konferenciji  za novinare u Pekingu Vang je kazao da će Kina igrati konstruktivnu ulogu u promovisanju mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine.

„Kina je spremna da nastavi da igra konstruktivnu ulogu u olakšavanju dijaloga za mir i radu zajedno sa međunarodnom zajednicom kada je to potrebno za sprovođenje neophodnog posredovanja“, dodao je najavivši da će Društvo Crvenog krsta Kine pružiiti hitnu humanitarnu pomoć u vidu zaliha za Ukrajinu što je pre moguće.

Na konferenciji za novianre na marginama Petog zasedanja Svekineskog narodnog kongresa 13. saziva u Pekingu, Vang je govorio i o odnosu Kinr i Rusije naglasivši da je taj odnos „zasnovan na saradnji, bez formiranja paktova, bez  konfrontacije i bez zajedničkog ciljanja bilo koje treće strane“.

„Nema mešanja ili nesloge koju seju treće strane“, dodao je on rekavši da će Kina i Rusija zadržati strateški fokus i nastaviti da produbljuju kinesko-rusko sveobuhvatno strateško partnerstvo koordinacije za novu eru.

Govoreći o vezama Kine i SAD, Vang je pozvao da se odnosi Kine i SAD vrate na pravi put.

„Konkurencija velikih zemalja nije pravi izbor i SAD treba da sprovedu svoja verbalna uveravanja u praksi“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, „u globalizovanom i međuzavisnom svetu, pitanje kako Kina i SAD mogu da pronađu pravi put napred i uspeju da se slože je i novo pitanje za čovečanstvo i formulacija koju moraju zajedno da razrade Kina i SAD“.

U razgovoru sa novinarima Vang je ocenio da se tajvansko pitanje  suštinski razlikuje od pitanja Ukrajine „jer je Tajvan oduvek bio deo Kine“.

„Neki ljudi, iako su glasno govorili o principu suvereniteta po pitanju Ukrajine, nastavili su da potkopavaju suverenitet i teritorijalni integritet Kine po pitanju Tajvana. Ovo je očigledan dvostruki standard“,rekoa je Vang.

Vang je ocenio da saradnja Kine i Evrope unosi stabilnost u nestabilan svet.

„Odnosi Kine i Evrope nisu usmereni ni na jednu treću stranu, niti su potčinjeni ili pod kontrolom bilo koje treće strane“, rekao je.

Dijalog i saradnja između Kine i Evrope na osnovu uzajamnog poštovanja i obostrane koristi dodaće još stabilizujućih faktora nestabilnom svetu, dodao je šef kineske diplomatije.

Vang se osvrnuo se na dostignuća ostvarena kroz saradnju Kine i Evrope u prošloj godini. Trgovinska razmena između dve strane u 2021. prvi put je premašila 800 milijardi US dolara, što ukazuje na veoma komplementaran odnos.

Ekspres železnica Kina-Evropa je prošle godine ostvarila rekordnih 15.000 putovanja, što je povećanje od 29 odsto u odnosu na prethodnu godinu, doprinoseći globalnoj saradnji u borbi protiv pandemije, obezbeđujući stabilan globalni industrijski lanac i pomažući svetu u ekonomskom oporavku.

On je takođe primetio da još uvek postoje neke snage koje nisu zadovoljne stabilnim razvojem odnosa Kine i Evrope, koje izmišljaju takozvanu „kinesku pretnju“, pojačavaju konkurenciju sa Kinom i „institucionalnim rivalima“, pa čak i izazvaju sankcije i konfrontacije.

U razgovoru sa novinarima Vang je još rekao da će Kina „sarađivati sa svim stranama na implementaciji Globalne razvojne inicijative (GDI) korak po korak“.

„Koraci uključuju stvaranje sinergije u prioritetnim oblastima, odgovaranje na potrebe svih zemalja, partnerstvo sa mehanizmima saradnje i dopiranje do partnera iz svih sektora“, rekao je Vang na konferenciji za novinare na marginama Petog zasedanja Svekineskog narodnog kongresa 13. saziva.

Ministar inostranih poslova je rekao da je fokus inicijative da se ljudi stave u centar pažnje. On je takođe rekao da će ta inicijativa olakšati sprovođenje Agende 2030.