Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg optužio je avganistansko vodjstvo za brzi raspad oružanih snaga zemlje, ali je rekao i da Alijansa mora da otkrije propuste svog programa vojne obuke.

On je osudio “neuspeh avganistanskih vlasti” da se suprotstave talibanima i spreče njihovo zauzimanje Kabula, prenosi Frans pres.

“Neuspeh avganistanskih vlasti doveo je do onoga što vidimo danas”, rekao je on.

Stoltenberg je rekao da se “avganistansko političko vojdstvo nije pokazalo”, i da je taj propust avganistanskog rukovodstva doveo do tragedije koja se sada odvija.

On je ovo izjavio posle predsedavanja sastanku izaslanika NATO na kome su se razmatrale bezbednosne implikacije brzometnog talibanskog osvajanja Avganistana u poslednjih nekoliko nedelja.

NATO predvodi medjunarodnim bezbednosnim naporima u Avganistanu od 2003. godine, ali je Alijansa završila borbene operacije 2014. i usmerila se na obuku nacionalnih bezbenosnih snaga.

Stoltenberg je rekao da su se NATO snage “hrabro borile” u Avganistanu ali da nisu uspele da obezbede zemlju jer na kraju krajeva “avganistanske političke vlasti nisu uspele da se suprotstave talibanima i da postignu mirno rešenje.”

U osvrtu na to kako su se avganistanske oružane snage raspale pred talibanskom ofanzivom Stoltenberg je rekao da je bilo iznenadjenje kako se to brzo dogodilo.

“Treba naučiti neke lekcije iz toga”, dodao je on.