Drugog dana posete južnoj Srbiji, Bertolini je u Lebanu sa predsednikom te opštine Ivanom Bogdanovićem obišao Centar za dijalizu koji radi pri Domu zdravlja od 2018. godine, uz finansijku podršku Evropske unije, saopštila je EU info mreža.

Podrška EU je iskorišćena za potpunu rekonstrukciju prostorija i za nabavku dela medicinske opreme koja omogućava da odeljenje radi u punom kapacitetu, a da pacijenti sa teritorije Lebana i Medveđe dobiju adekvatnu medicinsku negu, navodi se.

Bertolini je posetio i prostorije Dnevnog centra za decu „Sunce“ koje će biti renovirane uz pomoć više od 137.000 evra bespovratnih sredstava EU, obezbeđenih preko EU PRO Plus programa, a deca i mladi sa invaliditetom će, kako se navodi, imati kvalitetne socijalne usluge u adekvatnim uslovima.

Bertolini je rekao da je u Lebanu mogao da vidi „kako se razvijaju lokalne zajednice i kako se EU sredstva koriste na najbolji mogući način“, ali da je „najvažnije da vidi kako Srbija i EU dele iste vrednosti i zajedno ulažu napore, vreme i sredstva u projekte poput rekonstrukcije Dnevnog centra za decu kojoj je takva pomoć najpotrebnija“.

„To su primeri konkretne pomoći i koristi koje imaju građani. Što više projekata bude spremno za realizaciju, to će EU biti u prilici da pruži više podrške, a oblasti socijalne inkuzije, zaštita životne sredine i lokalnog ekonomskog razvoja su veoma važne za razvoj zemlje i pristupanje EU“, naveo je Bertolini.

Bogdanović je kazao da je vlast Lebana uz podršku EU sprovela značajne projekte, i da je uz odeljenje za hemodijalizu u Domu zdravlja i renoviranje Dnevnog centra „Sunce“ dobila pomoć i za lokalnu privredu i izradu plana detaljne regulacije za lokalitet Caričin grad, dok su u toku pripreme za rad na projektima u oblasti zaštite životne sredime i vodosnabdevanja.

Bertolini je u Lebanu posetio i dva preduzeća koja je EU podržala kroz nabavku opreme. Jedno je socijalno preduzeće „Radanska ruža“, koje organske proizvode već izvozi u zemlje EU i zapošljava oko 30 žena, od kojih su većina samohrane majke, žene starije od 55 godina i žene sa invaliditetom.

Drugo je preduzeće Devera farm (Deverra farm), koje proizvodi farmaceutske proizvode, a zahvaljujući EU donaciji nabavilo je novu laboratorijsku opremu i usavršilo proizvodni proces, automatizaciju pogona i plasiranje proizvoda na tržište, uz standardizaciju kvaliteta.

U Bujanovcu se Bertolini sastao sa predsednikom opštine Nagipom Arifijem, i potom ukazao na značaj tog susreta, navodeći da se upoznao sa problemima sa kojima se suočava lokalna zajednica i načinima na koje EU može pomoći u njihovom rešavanju, navodi se.

Posetu jugu Srbije Bertolini je završio obilaskom jedne od 33 porodice u Vladičinom Hanu, čije će kuće biti rekonstruisane kroz program Podrške Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji, dodaje se.