Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je danas medjunarodnu zajednicu da se ujedini da „otkloni terorističku pretnju“ u Avganistanu gde su u blic ofanzivi preuzeli kontrolu talibani.

„Medjunarodna zajednica treba da se ujedini da osigura da Avganistan nikad ponovo ne bude iskorišćen kao platforma ili utočište za terorističke organizacije“, rekao je Gutereš na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN sazvanoj danas zbog krize u Avganistanu.

On je takodje pozvao Savet bezbednosti i celu medjunarodnu zajednicu da rade i deluju zajedno i da upotrebe sva raspoloživa sredstva da otklone svetsku terorističku pretnju u Avganistanu i garantuju poštovanje osnovnih ljudskih prava u toj zemlji.

Gutereš je takodje pozvao „talibane i sve strane da poštuju i štite medjunarodno humanitarno pravo i prava i slobode svih ljudi“ i rekao da je „posebno zabrinut zbog izveštaja o sve većim kršenjima ljudskih prava avganistanskih žena i devojčica“.

„Stižu nam zastrašujuće informacije o teškim kršenjima ljudskih prava u celoj zemlji“, rekao je generalni sekretar iz sedišta UN u Njujorku.

On je dodao da su naredni dani „presudni“.

„Svet nas gleda. Ne smemo i ne možemo napustiti narod u Avganistanu“, rekao je on.

Istovremeno u Avganistanu hiljade ljudi očajnički pokušava da pobegne iz zemlje na aerodromu u Kabulu.