Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa Selakovićem, Rodriges Pariljo je rekao da su Srbija i Kuba „bile i biće prijateljske zemlje“.

„Naši narodi dele osećanja poštovanja i prijateljstva, pomagali su jedni drugima u teškim momentima. Saglasili smo se da se bilateralni odnosi nalaze u važnom pozitivnom momentu, danas smo nastavili razmenu koju smo pre svega nekoliko dana imali sa gospodinom Selakovićem u Havani“, kazao je šef kubanske diplomatije.

On je naveo da je na sastanku sa Selakovićem potvrdio podršku Kube suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i izrazio zahvalnost vladi Srbije na podršci Rezoluciji Generalne skupštine UN o američkom ekonomskom, finansijskom i trgovinskom embargu od kojeg, kako je rekao, „pati njegova zemlja“.

„Donosim poseban pozdrav predsednika Kube Migela Dijas-Kanela za predsednika (Aleksandra) Vučića koji je pre pet godina, nedugo pošto je izabran, relizovao posetu Kubi za pamćenje“, dodao je Rodriges Pariljo.

Selaković je rekao da su on i kubanski ministar danas „potvrdili odnos tradicionalnog prijateljstva i istorijske bliskosti dva naroda“ i pokazali „jasnu opredeljenost“ da odnosi Srbije i Kube budu „još jači, još sadržajniji i još kvalitetniji“.

On je kazao da Srbija izražava „duboku zahvalnost na doslednoj podršci koju Kuba pruža očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije“.

„Princijpijelna pozicija Kube o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova predstavlja odraz privrženosti Kube poštovanju osnovnih principa međunarodnog prava, što Srbija veoma visoko ceni“, naveo je šef srpske diplomatije.

Selaković je rekao da podrška Kube „nije samo principijelna“, jer je Kuba „veoma aktivna u svim međunarodnim forumima i organizacijama u kojima se Priština pojavljuje kao podnosilac zahteva za ulazak u članstvo“.

„Naši kubanski prijatelji nisu oni koji samo podignu ruku i glasaju, nego i istupaju protiv članstva Prištine“, dodao je Selaković.

On je izrazio „duboko razumevanje Srbije za punu podršku nastojanjima Kube da u multilateralnim okvirima traži modalitete za prevazilaženje situacije vezane za ukidanje ekonomskog, finansijskog i trgovinskog embarga SAD“.

„Srbija veoma dobro razume teškoće sa kojima se Kuba suočava usled višedecenijskog embarga“, naveo je Selaković.

Zvaničnici Srbije i Kube danas su potpisali dva dokumenta sa ciljem unapređenja saradnje. Rodriges Pariljo je sa Selakovićem potpisao memorandum o saradnji diplomatskih akademija dve zemlje, a sa srpskim ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem memorandum o saradnji u oblasti sporta.