Selaković je rekao da je Srbija ponosna na „čelično prijateljstvo“ i sveobuhvatno strateško partnerstvo koje ima sa Kinom, istakavši spremnost za dalje jačanje saradnje u svim oblastima, saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova.

On je kazao da „izvanrednim odnosima“ dve zemlje doprinosi prijateljstvo i saradnja dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, i dodao da bi srpskim zvaničnicima bila „velika čast“ da ugoste šefa kineske države, kada se za to steknu uslovi, navodi se u saopštenju.

Selaković je, kako se navodi, zahvalio „na jasnoj i čvrstoj podršci“ koju Kina pruža Srbiji po pitanju Kosova, kako bilateralno, tako i u međunarodnim organizacijama.

On je rekao i da Srbija pruža „nedvosmislenu podršku“ politici jedne Kine i principu jedna zemlja-dva sistema, kao i borbi Pekinga protiv separatizma, piše u saopštenju.

Šef srpske diplomatije je naveo da Srbija pridaje „veliki značaj“ inicijativi kineskog predsednika „Pojas i put“ i mehanizmu saradnje Kine i država Centralne i Istočne Evrope, dodaje se u saopštenju.

Selaković je govorio i o značaju kineskih investicija i zajedničkih infrastrukturnih projekata, ukazavši na interes Srbije za što skorije otvaranje direktnih avio-linija između Beograda i Pekinga i Beograda i Šangaja, ističe se u saopštenju.

Sagovornici su se, kako se navodi, saglasili da će potpisivanje sporazuma Srbije i Kine o slobodnoj trgovini pružiti širi prostor za dalji razvoj robne razmene i podizanje uloge Srbije u regionu.

Vang Ji je čestitao „na uspešno realizovanim predsedničkim i parlamentarnim izborima u Srbiji, pobedi predsednika Aleksandra Vučića i uspehu Srpske napredne stranke“ i preneo čestitke i pozdrave kineskog predsednika šefu srpske države, saopštilo je ministarstvo.