Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, on je konstatovao da Francusku i Srbiju vezuje istorijska bliskost i prijateljstvo, poručivši da je Francuska jedan od najznačajnijih političkih i ekonomskih partnera Srbije. “Svedočimo intenziviranju naših odnosa, koje je nastupilo nakon posete predsednika Makrona Srbiji 2019. godine, kada je i partnerstvo dve zemlje dobilo na snazi”, rekao je Selaković dodavši da je saradnja naročito intenzivirana u oblasti ekonomije.

Ministar je istakao da je Francuska veoma važan ekonomski partner i sve više prisutna kao investitor u Srbiji, dodavši da posebno raduje to što francuski privrednici u kontinuitetu pokazuju interesovanje za poslovanje u Srbiji. Naglasio je da Srbija privukla čak 80 odsto francuskih investicija u čitavom regionu.

Selaković je naveo i da je Srbija posvećena regionalnoj stabilnosti i ekonomskom razvoju i povezivanju celog regiona, informisavši sagovornike o inicijativi Otvoreni Balkan, čiji su značaj, kako je naveo, do sada prepoznali Albanija i Severna Makedonija.

Selaković je, dodaje se, “sagovornike informisao i o situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i o toku dijaloga Beograda i Prištine”. On je preneo da je” jedini put za postizanje održivog rešenja upravo dijalog, naglasivši da Beograd, bez obzira na opstrukcije Prištine, ostaje dosledno na toj poziciji”, navodi se u saopštenju.

Ministar je zahvalio Francuskoj na podršci koju pruža napretku evrointegracija Srbije, rekavši da je nedavno otvaranje klastera valorizacija reformi koje je sprovela Srbije. Istakao je da će Srbija nastaviti još dinamičnije da radi na reformskom procesu, i da se nada da će to dovesti do otvaranja novih klastera, posebno tokom predstojećeg predsedavanja Francuske Savetu EU.

Kada je reč o parlamentarnoj saradnji, Selaković je ukazao da je ona intenzivirana u proteklih nekoliko godina, prenevši da bi bilo od velikog značaja da predsednik Senata Žerar Larše, kao i senatori i poslanici, u narednom periodu posete Srbiju.