Selaković je poručio da je punopravno članstvo u EU strateško opredeljenje Srbije koja je maksimalno posvećena strukturnim reformama ali i da rezultati nisu praćeni odgovarajućom dinamikom pristupnih pregovora, saopšteno je iz resornog ministarstva.

On je ocenio kao veoma značajno to što je ovogodišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije pozitivnije intoniran u poredjenju sa prethodnim, i da posebno ohrabruje preporuka za otvaranje klastera tri i četiri.

Selaković je ocenio da je važno da region dobije ohrabrenje na evropskom putu, i da novi rezultati u pregovorima sa državama kandidatima i budućim kandidatima ne izostanu do kraja aktuelnog slovenačkog predsedavanja Savetu EU.

Istakao je da je EU već duže od dve decenije najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije, i irazio zahvalnost što je Srbija deo Ekonomskog i investicionog plana, navodeći da je to jedan od pokazatelja da je region „visoko na agendi evropske administracije“.

Regionalna saradnja je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, a okosnica za unapredjenje te saradanje usmerena je na ekonomsko povezivanje, rekao je Selaković, i ukazao na značaj inicijative „Otvoreni Balkan“.

Šef srpske diplomatije se prethodno u Briselu sastao i sa potpredsednicom Evropske komisije Verom Jurovom, koju je upoznao sa reformskim procesima u Srbiji, a pre svega sa ekonomskim rezultatima koji, kako je rekao Srbiju „svrstavaju medju najbrže rastuće evropske ekonomije“.

//