Đorđević je u Kinu stigao sredinom novembra i od tada je počeo da bira igrače iz lige Kineske košarkaške asocijacije (CBA). Beležio je i ocenjivao igrače zvezdicama dok je gledao utakmice na terenu.

Pedesetpetogodišnji Srbin je rekao da CBA liga ima jak intenzitet igre i fizički kontakt, a mnogi talentovani mladi igrači su na njega ostavili dubok utisak.

“Pre svega, igrač mora da ima dobar osećaj za profesionalizam i čast. Obući dres reprezentacije je najveća čast koju igrač može da postigne”, rekao je Đorđević u ponedeljak.

“Pored toga, igrači moraju da budu agresivni i inteligentni. Prema mojoj košarkaškoj filozofiji, elitni igrači moraju dobro da tumače igru i svoje pozicije. Moraju ne samo da razumeju šta mogu doneti klubovima, već i da im bude jasna uloga koju imaju u reprezentaciju”, dodao je on.

Đorđević smatra da sastavljanje reprezentacije nije izbor 12 najboljih igrača u zemlji, već izbor 12 najpogodnijih ljudi kako bi se maksimizirala snaga tima.

“Moj krajnji cilj je da izgradim snažan entitet u kojem je svaki igrač voljan da nesebično doda loptu”, ukazao je.

FIBA Svetsko prvenstvo, koje je zakazano za kraj avgusta 2023. godine, biće veliki test za kinesku reprezentaciju. Đorđevićeva ekipa će pokušati da ostvari  prodor na Svetsko prvenstvo za plasman na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

I pored gustog rasporeda i ogromnih zadataka, pasionirani Đorđević kaže da “cilj nema granica”, navodi Sinhua.

“Nikada ne kažem da je neko protiv koga igramo bolji od nas pre kraja utakmice. Moj cilj za svaki tim koji treniram jeste osvajanje medalja”, rekao je on.

Za vansezonu, Đorđević je rekao da je fizički trening jedan od prioriteta reprezentacije. “U trendu savremene košarke, fizička spremnost dobija sve veći značaj”.

U međuvremenu, iskusni trener je takođe istakao važnost pripremnih utakmica. On je pozvao CBA da organizuje dovoljno utakmica za zagrevanje za Svetsko prvenstvo.

“Da biste pobedili najbolje, potrebno je da se suočite sa njima, što je više puta moguće, da biste znali njihove prednosti i mane i razotkrili svoje prednosti a sakrili slabosti”, rekao je on.