U retkom slučaju saglasnosti Demokrata i Republikanaca, Senat Kongresa SAD je noćas prihvatio zakon kojim se predviđaju ambiciozna ulaganja u nauku i tehnologiju, predstavljen kao “istorijska odluka” za suprotstavljanje ekonomskoj pretnji Kine i njenog “autoritarnog” modela.
Tim propisom je namenjeno više od 170 milijardi dolara za istraživanje i razvoj, posebno s ciljem da podstakne kompanije da u Sjedinjenim Državama proizvode poluprovodnike koji se danas uglavnom proizvode u Aziji.
Globalna nestašica tih proizvoda pogađa mnoge ključne sektore – od prizvodnje automobila do telekomunikacija, što ilustruje strateški značaj te proizvodnje.
Zakon je odobren sa 68 glasova i 32 protiv, a sada ga mora definitivno usvojiti Predstavnički dom Kongresa, posle čega će ga proglasiti predsednik SAD, Džozef Bajden.
Kina koja je u ekonomskom ratu sa Sjedinjenim Državama od Trampove ere, jedna je od retkih tema na kojima sadašnji demokratski predsednik u kontinuitetu sa svojim republikanskim prethodnikom, a uživa i širok konsenzus u Kongresu.
“Ako ne učinimo ništa, odbrojani su nam dani kao dominantne super-sile”, upozorio je lider većine Demokrata u Senatu, Čak Šumer neposredno pre glasanja.”I zato će ovaj propis ostati upamćen kao jedan od najvećih uspeha i Demokrata i Republikanaca u Senatu u novijoj istoriji”, rekao je on i objasnio da novi propis “utire put za najveće ulaganje u nauku i tehnologiju za više generacija”.
“Ko god pobedi u trci za tehnologije budućnosti”, kao što su veštačka inteligencija, kvantni računari, “biće svetski ekonomski lider”, rekao je on i ocenio da će ta zemlja, kao tehnološki pobednik, “oblikovati svet po svojoj slici”.
“Da li želimo da ta slika bude demokratska? Ili želimo autoritarnu sliku, kakvu bi predsednik (Kine) Si (Djinping) želeo da nametne svetu?” – pitao je Šumer.
Vođa republikanske manjine u Senatu, Mič Mekonel, iako je imaoo primedbi na zakon, na kraju je glasao za.Taj investicioni plan “nudi Sjedinjenim Državama priliku da zadaju udarac, da odgovore na nelojalnu konkurenciju koja pootiče od Kineske komunističke partije”, rekao je Republikanac Rodžer Viker, iz Odbora Senata za trgovinu gde se pregovaralo o tom tekstu.Vašington redovno optužuje Peking za industrijsku špijunažu i ugrožavanje državne bezbednosti SAD.
Novi zakon predviđa 52 milijarde dolara tokom pet godina za podsticanje proizvodnje čipova i poluprovodnika u Sjedinjenim Državama.
U debati senatori su naglasili da Kineska komunistička partija ulaže “znatno više od 150 milijardi” u te tehnologije.
Američki plan dodeljuje 120 milijardi dolara Nacionalnoj naučnoj fondaciji da podstakne istraživanje u raznim oblastima koje se smatraju ključnim, poput veštačke inteligencije.
Takođe uključuje 1,5 milijardi dolara za razvoj tehnologije telekomunikacione mreže5G , jednog od glavnih područja napetosti između Kine i Sjedinjenih Država.
Administracija Bajdena već nekoliko meseci traži načine da pojača domaću proizvodnju niza industrijskih komponenti, poput čipova, kako bi smanjila svoju zavisnost od stranih dobavljača.
Američki predsednik je u februaru izdao izvršnu naredbu kojom je pozvao savezne službe da to razmotre u roku od 100 dana.
Državni sekretar SAD, Entoni Blinken, pohvalio je u utorak rad Kongresa u odnosu na Peking, i dobreni novi zakon kao akcioni plan industrije, usmeren na “jačanje Sjedinjenih Država”.
“Ulaganja u našu tehnologiju, ulaganje u naše radnike, ulaganje u inovacije i istraživanje i razvoj, sve to zajedno predstavlja put ka suočavanju sa Kinom sa pozicije snage”, ukazao je Blinken.