„Rečeno nam je da postoji dobra volja, ali da nema dovoljno vremena da se sprovede procedura donošenja tog zakona do 15. februara kad se raspušta parlament“, navedeno je u saopštenju SEOS-a, nakon jučerašnjeg sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Predstavnici udruženja „Ne damo Jadar“ razgovarali su sa premijerkom Srbije Anom Brnabić o spornim pitanjima, vezanim za ukidanje Prostornog plana područja posebne namene kojim je bilo omogućeno kompaniji Rio Tinto otvaranje rudnika litijuma kod Loznice i tom prilikom su ponudili predlog Zakona o zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji.

Sastanku su, zajedno sa tim udruženjem prisustvovali i ekolozi Ljilja Bralović iz Pranjana i Dragan Simović iz Dobrinje.

Predstavnici tog udruženja su u saopštenju istakli da im se „posebno nisu svidjale premijerkine političke insinuacije jer problem sa litijumom nije politički, već državni i nacionalni“.

Uputila nas je, kako su naveli, „na bivšu vlast da nam kaže ko je doveo Rio Tinto u Srbiju, umesto da to sama pita ministarku (Zoranu) Mihajlović, za koju smo sigurni da zna odgovor“.

Istakli su da je Brnabić rekla da su zahtevi prihvaćeni zbog pritiska naroda, a ne zbog razumevanja razmera katastrofe koja bi nastala otvaranjem rudnika u dolini Jadra.

„Mišljenja smo da za usvajanje zakona ipak ima vremena ako zaista postoji volja, a formiranje radne grupe, koju je predložila Brnabić, je samo odlaganje problema do posle izbora“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je Brnabić obećala da će inspekcije izaći na teren u najkraćem roku da ispitaju zagadjenje i da utvrde nastalu štetu, nakon istraživanja kompanije Rio Tinto. „Sve u svemu, pokrenuto je mnogo tema, ali sa sastanka nismo izašli mnogo sigurniji nego što smo na njega došli“, navedeno je u saopštenju.

Predstavnici tog saveza su premijerki predali niz pitanja na koje čekaju odgovor, a medju kojima su, osim osnovnog o zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i da li je Rio Tinto odustao od projekta „Jadar“, ko će da utvrdi nastalu štetu, ko će da ukloni porušene kuće, kada će da se vrati status zemljišta iz gradjevinskog u poljoprivredno zbog poreza, kakav je pravni status punomoćja koje je izdalo preduzeće Putevi Srbije, a kojima se ovlašćuje Rio Tinto da pribavi tehničku dokumentaciju za infrastrukturu.

Medju pitanjima su i da li će se realizovati Zeleni fond koji je obećao predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom posete Gornjim Nedeljicama, kao i da li će se ispuniti obećanje o pomoći u izgradnji putne mreže, elektromreže i obnovi crkve u tom kraju.

Predloženi zakon o zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji ima samo četiri člana i predvidja zabranu istraživanja i eksploatacije litijuma i bora, osim u naučne svrhe, radi geoloških i obrazovnih i vojnih ciljeva. Od zabrane istraživanja bora su izuzete kompanije koje su dobile dozvolu.

Savez je zatražio i da stupanjem na snagu predloženog zakona prestanu da važe Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima i Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara u kojima se predvidjaju postupci istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.
„Podržavamo napore svih organizacija aktivnih u ovoj borbi i pozivamo ih još jednom na udruženu akciju u odbrani onih čiji životi zavise od otvaranja ovih rudnika, a koji su okupljeni u SEOS-u. Ne odustajemo od našeg konačnog cilja, borbe za zabranu eksploatacije litijuma i bora u celoj Srbiji“, navodi se u saopštenju SEOS-a.

Brnabić je uručen i račun Udruženja „Ne damo Jadar“ da vidi da ne dobijaju sredstva iz zemlje i inostranstva.