Neki Ukrajinci su se uprkos opasnosti vratili u zemlju da bi s porodicama dočekali praznik.

Ukrajinski zvaničnici tvrde da Rusija sada namerno gađa civile, nastojeći da izazove masovan strah.

Supruga predsednika Olena Zelenska izrazila je ogorčenje u poruci u kojoj je rekla da je “uništavanje života drugih odvratna navika” Rusije – suseda Ukrajine.

Današnje eksplozije su bile u neobično brzom ritmu koji je uzbunio zvaničnike samo 36 sati otkad je Rusija u četvrtak lansirala baraž projektila na objekte energetske infrastrukture.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da “ovog puta ruski masovan raketni napad namerno usmeren na stambena područja, ne samo na energetsku infrastrukturu”.

Smrtonosna eksplozija u glavnom gradu dogodila se među stambenim višespratnicama u kijevskoj četvrti Solomjanski. Jedna ranjena osoba je u kritičnom stanju, izjavio je gradonačelnik Vitalij Kličko i naveo da su oštećeni škola i obdanište.

I druge stambene zgrade i civilna infrastruktura oštećeni su danas popodne u Kijevu u nizu napada kojih je bilo širom Ukrajine.

Visoki zvaničnik u kabinetu predsednika Kirilo Timošenko objavio je fotografije i video-snimak delimično srušenog šestospratnog hotela u Kijevu. Gradonačelnik Kličko je rekao da je jedan japanski novinar među povređenima.

Rusija je danas popodne lansirala 20 krstarećih raketa na Ukrajinu, a ukrajinske snage kažu da su oborile 12.

Predsednik Volodimir Zelenski je u novogodišnjoj video-poruci ubrzo posle današnjeg raketnog napada Rusije rekao da se ruski predsednik Vladimir Putin “krije iza vojske, iza projektila, iza zidova svojih rezidencija i palata”.

“Niko na svetu vam neće oprostiti. Ukrajina neće oprostiti”, rekao je Zelenski obraćajući se Rusima.

Četiri civila ranjena su u provinciji Hmeljnicki, na zapadu Ukrajine, a šestoro u južnom regionu Nikolajeva gde su takodje pogođene stambene četvrti, hoteli, putevi, čak i garaže.

U regionu Zaporožja raketnim napadom su uništene dve kuće, a oštećeno osam. Ranjene su četiri osobe.

Pošto je ruski napad nastavljen, policijski čas će biti na snazi i u ponoć, kada stigne Nova godina koju će milioni ljudi dočekati u hladnom, bez struje.