„Predloženo rešenje za izbor sudija i tužilaca je nelegitimno zato što je to sudska grana vlasti i što, kao i ostale dve grane vlasti, mora imati osnov u narodnoj volji“, rekao je danas Šešelj u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, „ni narodni poslanici ni članovi vlade, ali ni sudije i tužioci ne mogu sami sebe da biraju, jer to ne bi bio demokratski izbor vlasti“.

„Medjusobna kontrola sve tri grane grane vlasti mora da postoji, ali to ne znači da jedni drugima mogu da se mešaju u nadležnosti“, rekao je Šešelj.

On je ocenio da „jedini način da se postigne taj stepen demokratije jeste da svi gradjani upisani u birački spisak izadju 16. januara na referendum i da na referendumu zaokruže ‘ne'“.

„Svest naroda mora pobediti nesmotrenu i štetnu odluku vlasti da ponizno prihvate stavove Venecijanske komisije, koja im je naložila rešenja suprotna rešenjima u najrazvijenijim evropskim demokratijama“, naveo je Šešelj.

On je ukazao da predložene izmene Ustava „neće doprineti efikasnosti i pravičnosti sudova, što narod očekuje, ali će svakako povećati korupciju i samovolju u srpskom pravosudju“.