Ministarstvo zdravlja Palestinske uprave je navelo da je dečak Amir Mamun Odeh pogođen u grudi na periferiji grada Kalkilije na okupiranoj Zapadnoj obali.

Vojni portparol je izjavio za izraelske medije da je Palestinac prišao vojnom punktu kraj bezbednosne ograde formirane oko Zapadne obale blizu Kalkilije i potom bacio Molotovljev koktel na vojnike “iz neposredne blizine”.

Vojnici, koji su “osećali da su u opasnosti” su otvorili vatru na Palestinca i on je pogođen. Nijedan vojnik nije ranjen u tom incidentu, preneli su danas izraelski mediji.

Napetost između Izraelaca i Palestinaca je povećana u protekloj godini jer izraelska vojska skoro svake noći hapsi osumnjičene ekstremiste zbog niza smrtonosnih palestinskih napada.

Usred ciklusa izraelskih racija i palestinskih osvetničkih napada, te nasilja jevrejskih naseljenika napetost, je još više porasla.

U terorističkom napadu u četvrtak uveče Palestinac je pucao ispred kafea u Tel Avivu i ranio tri Izraelca, a jedan od njih je u kritičnom stanju.

U petak ujutro Palestinac je ubijen kada je ulazio u farmu jevrejskih naseljenika na Zapadnoj obali naoružan noževima i eksplozivnim napravama.

U palestinskim napadima u Jerusalimu i na Zapadnoj obali od početka ove godine je ubijeno 14 Izraelaca.

Najmanje 77 Palestinaca ubijeno je u tom periodu, većina u napadima ili sukobima s izraelskim bezbednosnim snagama, a među stradalima su i civili.