Pucnji iz vatrenog oružja čuli su se u centru grada nekoliko sati, a po podacima vladinih i policijskih zvaničnika, dva policajca i jedan civil su poginuli, dva naoružana napadača su ubijena, a barem jedan je digao sebe u vazduh. Takođe je rečeno da je ranjeno 18 pripadnika bezbednosnih snaga.

Savetnik u pakistanskoj vladi Murtaza Vahab potvrdio je da su policija i teritorijalna odbrana u zajedničkoj, tročasovnoj akciji “očistili” policijski štab od ekstremista. “Potvrđujem da je operacija protiv terorista okončana”, rekao je Vahab.

Šef države Arif Alvi je u saopštenju osudio napad u Karačiju, dok je premijer Šahbaz Šarif čestitao snagama bezbednosti zbog uspeha akcije protiv napadača čiji cilj nije objavljen.

Ministar unutrašnjih poslova Ran Snaulah Kan je rekao da je pet ili šest naoružanih ekstremista izvelo napad i bacalo ručne bombe u pokušaju da se probiju u policijski štab.

Pakistan koji je pretrpeo katastrofalne poplave prošle godine, suočava se s pojačanim ekstemističkim nasiljem od novembra kada su pakistanski talibani jednostrano odustali od sporazuma s vlastima o prekidu vatre.

Pakistanski i avganistanski talibani su zasebne organizacija, ali su u savezništvu.

U susednom Avganistanu talibani su se vratili na vlast tokom završne faze povlačenja američkih i NATO snaga iz te azijske zemlje, 2021. godine. To je ohrabrilo njihovu pakistansku sabraću, koja skrovište nalazi u Avganistanu.