Portparol Hitne pomoći Izraela „Crveni Davidov štit“ je saopštio da su dve osobe koje su pogodjene metkom prebačene helikopterom u bolnicu u Haifi.

Izraelska vojska je navela da je uhvatila dva Palestinca za koje se sumnja da su izveli taj napad na glavnom auto-putu na Zapadnoj obali.

Osumnjičeni su pobegli sa poprišta napada u vozilu, koje se zapalilo ubrzo posle pucnjave, kako se vidi na snimku bezbednosne kamere koji su prikazali izraelski mediji.

Napadači su izašli iz vozila i ubrzo potom su uhvaćeni. Ostalo je medjutim nejasno kako se to vozilo zapalilo.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc rekao je da su izraelske bezbednosne snage uhvatile osumnjičene brzo i profesionalno.

Premijer Izraela Jair Lapid je poželeo brz oporavak vojnicima i vozaču autobusa ranjenim u napadu u dolini reke Jordan i takodje pohvalio vojsku za pomoć ranjenicima i hapšenje osumnjičenih.

Lapid je u saopštenju najavio da će Izrael i dalje stizati do svakog “ ko pokušava da povredi gradjane i vojnike države Izrael“, preneli su izraelski mediji.

Islamski ekstremistički Hamas, vladajući u pojasu Gaze, je pohvalio oružani napad na Zapadnoj obali i označio ga „odgovorom na zločine okupatora“, ali nije preuzeo odgovornost.

Napad se dogodio na Ruti 90, glavnom auto-putu kroz dolinu reke Jordan na Zapadnoj obali.

Kraj tog puta su mnoga jevrejska naselja i palestinski gradovi i sela.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u Šestodnevnom ratu 1967. i na njoj je izgradio desetine jevrejskih naselja.

Veći deo medjunarodne zajednice smatra naselja nelegalnim i preprekom za mir sa Palestincima koji teže da ta teritorija bude glavni deo njihove buduće nezavisne države.