Tog 5. aprila 2018. godine u poseti Gradskoj upravi i gradonačelniku Nihatu Biševcu bio je predsednik Kajakaškog saveza Srbije Mirko Nišović.

Posle sastanka predstavnici Saveza i lokalne samouprave obišli su reku Rašku, uzvodno od hotela “Vrbak” u centru grada, gde je medijima rečeno da je sve dogovoreno sa Ministarstvom sporta i da će radovi na izgradnji “osvetljene staze duge 350 metara” uskoro početi.

Pojedini mediji otišli su i korak dalje ocenivši da je “izvesno da će Novi Pazar u bliskoj budućnosti dobiti još jedan sportsko-infrastrukturni objekat za ponos”.

Direktor gradskog Sportskog saveza Emir Mehmedović rekao je tada da je priča kajakaškoj stazi započeta 2017. godine, a da je Grad obezbedio idejno rešenje, projektnu dokumentaciju i neophodne potvrde.

“Slede novi koraci u realizaciji projekta, kojim ćemo dobiti još jedan ozbiljan sportski kompleks. Ovo je još jedna potvrda da je Novi Pazar regionalni lider na polju sportske infrastrukture. Očekujemo atraktivno zdanje u centru grada, koje će izuzetno koristiti i razvoju sportskog turizma”, kazao je Mehmedović.

Šest godina kasnije od moderne kajak staze na divljim vodama u centru Novog Pazara nema ništa, u Raški su ostale samo polutrule i izbledele “kapije” kao podsetnik da su do pre dve godine tu trenirali članovi ugašenog Kajakaškog kluba “Stari grad”.

Kluba koji je bio prvak Srbije u spustu u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji, a njihov član Alen Tahirović juniorski šampion i reprezentativac naše zemlje.

Da li se odustalo od projekta izgradnje kajakaške staze u Kajakaškom savezu Srbije “nemaju nikakve zvanične informacije”, ali smatraju da je to “očigledno” i upućuju nas na Ministarstvo sporta i lokalnu samoupravu Novog Pazara.

Iz Ministarstva sporta nisu odgovorili na naša pitanja, dok iz Gradske uprave Novog Pazara navode da je došlo do promene na čelu Ministarstva (Zoran Gajić umesto Vanje Udovičića), koje je i bilo pokretač celog projekta, te da je na realizaciju uticala i velika kriza izazvana pandemijom korona virusa.

Glavni gradski urbanista Elvir Hamidović odgovorio nam je da je inicijativa pokrenuta 2016. godine, da je u naredne dve godine sproveden niz aktivnosti, dobijeno usmeno pozitivno mišljenje Javnog preduzeća “Srbijavode”, izvršeno geodetsko snimanje, kao i da je kompanija “Lakomnica” iz Prokuplja uradila idejno rešenje.

Pokrenut je postupak za izdavanje lokacijskih uslova, a 2018. godine je JP “Srbijavode” dalo vodne uslove.

“Ne radi se o jednostavnom projektu kojim je potrebno da se samo postave betonski elementi u rečnom koritu, već se radi o veoma složenim aktivnostima od faze dobijanja lokacijskih uslova od imaoca javnih ovlašćenja, faze projektovanja, izgradnje do uslova i načina eksploatacije. U suprotnom bi moglo doći do nesagledive štete za grad usled nailaska poplavnog talasa”, naveo je Hamidović.

On naglašava da za izradu idejnog rešenja nije potrošen novac iz budžeta Novog Pazara, te da bi se ono, uz usklađivanja, moglo koristiti ukoliko se ponovo pokrene taj projekat.