“Severna Koreja je ispalila neidentifikovanu balističku raketu ka Istočnom moru”, koje se takodje naziva Japansko more, saopštio je združeni generalštab Južne Koreje.

Uprkos teškim mejdunarodnim sankcijama koje se odnose na program naoružanja Pjongjang je izgradio arsenal interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM). One su medjutim sve na tečno gorivo.

Severnokorejski vodja Kim Džong Un objavio je da mu je strateški prioritet razvoj motora na čvrsto gorivo da bi se gradile naprednije rakete, poput motora testiranog u petak.

Kim Džong Un je 2022. godine rekao da želi da Severna Koreja ima najsnažniju nuklearnu snagu na svetu, i proglasio da je nuklearni status njegove zemlje “nepovratan”.

Medju njegovim ciljevima koje je izneo 2021. godine je i razvoj interkontinentalnih raketa na čvrsto gorivo koje mogu da se lansiraju sa tla ili sa podmornice.

Testiranje motora objavljeno u petak predstavlja fazu ka realizaciji tog cilja ali stručnjaci ne znaju u kojoj fazi razvoja se nalazi Severna Koreja što se tiče tih raketa.

Pjongjang je izveo rekordnu seriju testova oružja ove godine, medju kojima i svoih najnaprednijih ICBM rketa.

SAD i Južna Koreja mesecima upozoravaju da bi Severna Koreja mogla da bude spremna da izvede probu nuklearnog oružja, što bi bila njena sedma nuklearna proba, i prva u poslednjih pet godina.