Portparol južnokorejske mornarice Jang Do Jang rekao je da su vežbe “usmerene na izoštravanje zajedničkih operativnih sposobnosti i demonstraciju posvećenosti SAD da odbrani svog saveznika čitavim spektrom opcija, uključujući nuklearnu”, a zbog eskalacije “nuklearnih i raketnih pretnji Severa”.

Američki nosač avona i brodovi trebalo bi sutra da stignu u južnokorejsku luku Busan.

Vojska Južne Koreje saopštila je da su dve rakete jutros oko 8.00 ispaljene sa zapada Severne Koreje i da su letele oko 370 kilometara pre nego što su pale u more.

U saopštenju se navodi da su rakete letele nepravilnom putanjom i dostigle maksimalnu visinu od 50 kilometara i pale van ekskluzivne ekonomske zone Japana, prenosi AP.

Japanska vlada uložila je “snažan protest” Severnoj Koreji, rekavši da njena raketna lansiranja ugrožavaju bezbednost i mir Japana, regiona i međunarodne zajednice.

Pjongjang je tokom prošle godine imao rekordnu godinu proba naoružanja i povećao je svoje nuklearne pretnje, na šta su SAD i Južna Koreja pojačale bezbednosnu saradnju, piše AFP.

Severna Koreja je samu sebe prošle godine proglasila “nepovratnom” nuklearnom silom, a severnokorejski vođa Kim Džong Un nedavno je pozvao na “eksponencijalno” povećanje proizvodnje oružja, uključujući i taktičkog nuklearnog.