Od početka godine Pjongjang je izveo deset većih proba naoružana od kojih je Severna Koreja dve opisala kao lansiranje „izvidjačkih satelita“, dok su Seul i Vašington rekli da se radi o testiranju sistema interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM).

„Bilo je ispaljivanja jutros i sumnjamo da su iz višecevnih raketnih bacača“, naveo je u saopštenju generalštab združene južnokorejske vojske.

Kako se dodaje južnokorejska vojska zadržava čvrst položaj pripreme za odbranu i blisko prati povezane dogadjaje.

U jednom satu od 7.20 po lokalnom vremenu danas (23.40 po srednjoevropskom vremenu u subotu) četiri ispaljivanja raketa izvedena su u pravcu mora na zapadu Severne Koreje iz mesta u provinciji Južni Pjongan, javila je južnokorejska novinska agencija Jonhap pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Nacionalni savet za bezbednost Južne Koreje imao je hitan sastanak i pozvao na jačanje priprema da bi se sprečila svaka bezbednosna praznina za vreme tranzicije na čelu države, navodi se u saopštenju iz predsedništva zemlje.

Predsednik Jun Suk-jeol biće inaugurisan 10. maja, posle pobede na izborima 9. marta.

Današnja ispaljivanja raketa izvedena su nekoliko dana posle neuspele probe oružja koja je prema analitičarima mogla da bude proba nove interkontinentalne balističke rakete.

SAD i Južna Koreja sumnjaju da se Pjongjang priprema da ispali interkontinentalnu balističku raketu Hvasong-17, koju analitičari nazivaju „monstrum raketa“.

Severna Koreja 15. aprila slavi 110. godišnjici rodjenja Kim Il Sunga, osnivača zemlje, i mnogi stručnjaci očekuju da će raketa biti lansirna tada.