„Naša vojska detektovala je lansiranje osam balističkih raketa kratkog dometa iz sektora Sunan u Pjongjangu u pravcu Istočnog mora“, saopštio je združeni generalštab južnokorejske vojske, navodeći ime za Japansko more, prenosi agencija Frans pres.

Rakete su lansirane u razmacima od 30 minuta, navela je južnokorejska vojska.

Ovo je bilo 18. severnokorejsko lansiranje rakete ove godine, tokom kojih je Pjongjang izveo i prvu demonstraciju intekontinentalnih balističkih raketa u gotovo pet godina.

Vodja Kim Džong Un nastoji da učvrsti status Severne Koreje kao nuklearne sile da bi pregovarao o ekonomskim i bezbednosnim ustupcima sa snažnog pložaja, navodi agencija AP.

Današnje ispaljivanje raketa dogadja se posle tri dana velikih zajedničkih vojnih vežbi američke i južnokorejske vojske.

To su bile prve vojne vežbe dve zemlje od kada je početkom maja dužnost preuzeo novi južnokorejski predsednik Jun Suk-jeol, koji je obećao čvršću politiku prema Pjongjangu, i prve u kojima je učestvovao nosač aviona od novembra 2017. godine.

Severna Koreja odavno protestuje zbog ovih zajedničkih vežbi smatrajući da su one generalna proba za invaziju.

Južnokorejski i američki zvaničnici kažu da ima znakova da Severna Koreja nastavlja pripreme na svom poligonu za nuklearno testiranje u severoistočnom gradu Pungje-riju, i da se priprema da izvede prvu nuklearnu probu od septembra 2017.