Ministarstvo odbrane Južne Koreje nije odmah komentarisalo broj balona koje je otkrio ili koliko ih je sletelo u Južnu Koreju, ali je savetovala ljude da se čuvaju predmeta koji padaju i da ne diraju predmete za koje se sumnja da su iz Severne Koreje, već da ih prijave vojnim ili policijskim vlastima.

U Seulu je gradska vlada poslala je SMS upozorenja u kojima se navodi da su neidentifikovani objekti za koje se sumnja da su leteli iz Severne Koreje otkriveni na nebu u blizini grada i da je pozvana vojska. {image2}

Vojska Južne Koreje poslala je timove za hemijsko ratovanje i uklanjanje eksploziva da pokupe ostatke oko 260 severnokorejskih balona koji su pronađeni u različitim delovima zemlje od utorka uveče na sredu.

Vojska je saopštila da su baloni nosili razne vrste smeća i đubriva, ali ne i opasne supstance poput hemijskih, bioloških ili radioaktivnih materijala.

U saopštenju u sredu, sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una, Kim Jo Džong potvrdila je da je Sever poslao balone kako bi ispunio nedavnu pretnju njene zemlje da “raznese gomile otpada i prljavštine” u Južnu Koreju kao odgovor na kampanju južnokorejskih aktivista.