U obraćanju novinarima posle sastanka, Si Đinping je izjavio da u pogledu krize u Ukrajini, Kina insistira na promovisanju mirnog razgovora i političkog rešenja, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Kina bi želela da se pridruži Francuskoj u pozivu međunarodnoj zajednici da se racionalno uzdrži od preduzimanja akcija koje dodatno pogoršavaju krizu ili čak dovode do gubljenja kontrole. Potrebno je da se sve strane u sukobu pridržavaju međunarodnog humanitarnog prava, te da se uzdržavaju od napada na civile i civilne objekte i da štite žene, decu i druge žrtve sukoba, rekao je kineski predsednik.

Prema njegovim rečima, treba iskreno poštovati obavezu da neće biti korišćeno nuklearno oružje i da niko neće upotrebiti biološko i hemijsko oružje pod bilo kojim uslovima.

Strane se pozivaju i da se uzdrže od oružanih napada na nuklearne elektrane i druga civilna nuklearna postrojenja. Trebalo bi da nastave mirovne pregovore što je pre moguće, te da uzmu u obzir legitimne bezbednosne brige svih strana u skladu sa svrhama i principima Povelje UN, kao i da traže političko rešenje i izgrade uravnotežen, efikasan i održiv evropski bezbednosni okvir, naglasio je Si.

On je dodao da je neophodna  saradnja u pogledu suočavanja sa efektima krize u Ukrajini kada su u pitanju hrana, energetika, finansije, transport i druge oblast. Takođe, potrebno je smanjiti negativan uticaj ukrajinske krize na svet, posebno na ogroman broj zemalja u razvoju, istakao je kineski lider Si Đinping.