Si je je u uvodnom obraćanju rekao da će se zajedno zalagati za rešenja u svetskim žarištima koja podržavaju pravičnost i pravdu i održavaju mir i bezbednost, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Kinesko-arapski odnosi dostižu nove visine od početka novog veka, rekao je Si, dodajući da je Kina zadovoljna napretkom od prvog samita kinesko-arapskih država održanog u Rijadu u Saudijskoj Arabiji u decembru 2022. godine.

Si je najavio da će Kina biti domaćin drugog samita u Kini 2026. godine, što će biti još jedna prekretnica u kinesko-arapskim odnosima.

Kineski predsednik je rekao da će pored prethodnih 100 miliona juana (oko 13,8 miliona dolara) hitne humanitarne pomoći, Kina obezbediti dodatnih 500 miliona juana (68,96 miliona dolara) pomoći kako bi pomogla u ublažavanju humanitarne krize u Gazi i podržala postkonfliktnu obnovu.

Kina će donirati tri miliona dolara Agenciji UN za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku kao podršku hitnoj humanitarnoj pomoći Gazi.

Si je izložio pet okvira saradnje sa arapskom stranom kako bi se ubrzala izgradnja kinesko-arapske zajednice sa zajedničkom budućnošću: dinamičniji okvir za inovacije, prošireni okvir za investicionu i finansijsku saradnju, višestruki okvir za energetsku saradnju, uravnoteženiji okvir za uzajamno korisne ekonomske i trgovinske veze i širi okvir za međuljudsku razmenu.