Predsednik Kine Si Djinping čestitao je danas uspešno lansiranje osnovnog modula buduće kineske svemirske stanice.

Predsednik Si, koji je takodje i generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i predsednik Centralne vojne komisije, ocenio je u poruci da uspešno lansiranje osnovnog modula Tijenhea označava da je izgradnja kineske svemirske stanice ušla u fazu pune implementacije, što postavlja solidnu osnovu za naredne zadatke, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Si je govorio je u ime Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, Državnog saveta i Centralne vojne komisije.

Kina je danas poslala u svemir osnovni modul svoje buduće svemirske stanice, započevši niz ključnih misija za lansiranje čiji je konačan cilj završetak izgradnje stanice do kraja sledeće godine.

Modul Tijenhe lansiran je pomoću rakete Dugi marš-5B I2 iz lansirnog centra Venčang na obali južne ostrvske provincije Hainan u 11:23 (po pekinškom vremenu).

Tijenhe će delovati kao upravljačko i kontrolno čvorište svemirske stanice Tijengong, što u prevodu znači Nebeska palata, rekao je zamenik glavnog dizajnera svemirske stanice pri Kineskoj akademiji za svemirsku tehnologiju Bai Linhou.

Ukupna dužina Tijenhea je 16,6 metara, a maksimalan prečnik iznosi 4,2 metra, dok je njegova uzletna masa 22,5 tona.

Tijenhe je najveća svemirska letelica koju je Kina samostalno razvila, prenosi CMG.

Kineska svemirska stanica će biti u obliku slova T sa jezgrom u središtu i laboratorijskom kapsulom sa svake strane. Svaki modul biće veći od 20 tona.

Zajedno sa letećim brodom sa posadom i teretom, njena težina bi mogla dostići skoro 100 tona.

Stanica će raditi u niskoj Zemljinoj orbiti na nadmorskoj visini od 340 do 450 kilometara.

Projektovani životni vek stanice je 10 godina, ali stručnjaci veruju da bi uz odgovarajuće održavanje i popravke on mogao da bude i duži od 15 godina.

“Očekuje se da će stanica takodje doprineti mirnom razvoju i korišćenju svemirskih resursa kroz medjunarodnu saradnju, kao i da će obogati tehnologije i iskustvo za buduća kineska istraživanja daljeg svemira”, rekao je Bai.