Na otvaranju Druge globalne konferencije o održivom transportu Ujedinjenih nacija, u četvrtak, Si je ukazao da je svet suočen sa velikim promenama i globalnom pandemijom nevidjenom u jednom veku i pozvao da se sledi preovladjujući trend svetskog razvoja, unapredi globalna saradnju u transportu i napiše novo poglavlje koje prikazuje povezanost infrastrukture, nesputane tokove trgovine, ulaganja i interakcije medju civilizacijama.

U obraćanju učesnicima skupa putem video veze, on je naglasio da je transport, kao arterija ekonomije i veza izmedju civilizacija, pretvorio svet u globalno selo i pozvao svet da se pridržava otvorene interakcije i poboljša povezivanje.

Prema njegovim rečima medjunarodna zajednica treba da vodi otvorenu svetsku ekonomiju i odbaci diskriminatorna ili isključiva pravila i sisteme.

U pogledu povećanja jaza izmedju bogatih i siromašnihi povećanja podele sever-jug uzrokovane pandemijom kovida 19, Si je pozvao na napore da se iskoristi omogućavajuća uloga transporta, kako bi se unapredila lokalna ekonomija i životi ljudi.

Kineski predsednik je takodje pozvao na podržavanje pristupa zasnovanog na inovacijama i stvaranje više pokretača razvoja, prenosi CMG.   //