Si je danas predsedavao video samitu povodom obeležavanja 30. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Kine i pet zemalja Centralne Azije (Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan).

On je u govoru istakao da „bez obzira na to kako se međunarodna situacija menja i  bez obzira na to kako se Kina bude razvijala u budućnosti, ona će uvek biti pouzdan i dobar sused, dobar partner, dobar prijatelj i dobar brat zemalja Centralne Azije“.

„Kineska strana čvrsto podržava različite zemlje Centralne Azije da slede razvojni put koji odgovara njihovim nacionalnim uslovima, čvrsto podržava različite zemlje u očuvanju njihovog suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta, te čvrsto podržava razne zemlje u njihovoj potrazi za nacionalnim podmlađivanjem i jedinstvom i samousavršavanjem, kao što i čvrsto podržava razne zemlje u igranju većih uloga na međunarodnoj sceni“, rekao je.

Si Djinping je naglasio da uspešan kodeks tridesetogodišnje saradnje Kine i pet zemalja Centralne Azije leži u međusobnom poštovanju, dobrosusedstvu i prijateljstvu, solidarnosti, uzajamnoj koristi i „vin-vin“ saradnji.

Ta četiri principa su, dodao je, dragoceno iskustvo i zajedničko bogatstvo stečeno na osnovu saradnje i politička garancija za stabilan i dugoročan razvoj odnosa Kine i zemalja Centralne Azije, ali takođe i izvor snage za prijateljsku razmenu između Kine i zemalja Centralne Azije, kako u prošlosti, tako i u budućnosti.

Lideri svih pet zemalja Centralne Azije naveli su da sa nestrpljenjem očekuju prisustvo na ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu sledeće nedelje.

Oni su izrazili uverenje da će Kina prebroditi poteškoće vezane za epidemiju i da će uspešno održati Zimske olimpijske igre prema unapred određenom planu, što će sigurno doneti više samopouzdanja i nade svetu, dodaje CMG.