“Kina dosledno ispunjava svoje obećanje. Mere koje sam najavio na 3. Sajmu uvoza o povećanju otvaranja su ostvarene. Kina je jedina glavna ekonomija na svetu čija je trgovina robom prošle godine imala pozitivan rast, čime je dala važan doprinos stabilnosti lanca globalne industrije i svetskom ekonomskog oporavku”, kazao je Si u video izjavi na otvaranju sajma koji traje do 10. novembra.

Dodao je da se trenutno svet suočava sa promenama i epidemijom, a da se unilateralizam i protekcionizam povećavaju, što ima negativan uticaj na ekonomsku globalizaciju.

“Moramo da podržavamo otvaranje svih zemalja i da se suprotstavljamo unilateralizmu i protekcionizmu, radi bolje budućnosti čovečanstva”, naveo je Si.

Istakao je da se ove godine se obeležava 20. godišnjica učlanjenja Kine u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO) i da je u tom periodu Kina produbila reforme, iskoristila prilike, snosila odgovornost i dala doprinos svetu.

Si je naglasio da će Kina nepokolebljivo podržavati pravi multilateralizam.

“Multilateralni trgovinski sistem u okviru STO je kamen temeljac medjunarodne trgovine. Kina podržava razvoj reformi STO u pravom smeru i podržava legitimna prava i interese članica u razvoju. Kina će aktivno i otvoreno učestvovati u pregovorima o digitalnoj ekonomiji, trgovini i ekosredini, industrijskim subvencijama i truditi se da održava stabilnost globalnog industrijskog lanca i lanca snabdevanja”, kazao je kineski predsednik.

Obećao je da će Kina će dodatno smanjiti prepreke pristupu stranih investicija, proširiti otvaranje usluge u oblasti telekomunikacija i medicine, revidirati i proširiti Katalog industrija koje podstiču strane investicije.

“Kina će aktivno učestvovati u medjunarodnoj saradnji u okviru zelenog i niskokarbonskog razvoja, digitalne ekonomije i unaprediti ulazak u Sveobuhvatni i progresivni sporazum o transpacifičkom partnerstvu (CPTPP) i Sporazum o partnerstvu u digitalnoj ekonomiji (DEPA)”, rekao je Si.

Ukazao je i da će Kina “nepokolebljivo čuvati zajedničke interese sveta”, a takodje će promovisati inicijativu saradnje “Pojas i put”, aktivno učestvovati u borbi protiv klimatskih promena, održavanju globalne prehrambene i energetske bezbednosti i nastaviti da pruža veću pomoć drugim zemljama u razvoju u okviru saradnje Jug-jug.

“Magla epidemije koronavirusa još nije raščišćena, a svetski ekonomski oporavak kretaće se vijugavim putem. Ljudi svih zemalja moraju da rade zajedno da bi prevazišli teškoće. Kina je voljna da radi sa drugim zemljama na izgradnji otvorene svetske ekonomije”, naglasio je Si.