Kako je prenela Kineska medijska grupa (CMG), u jučerašnjem obraćanju Samitu lidera G20 putem video linka, Si je pozdravio rastuću volju i zamah medjunarodne zajednice u zajedničkom suočavanju sa izazovima i istakao da je ključno preduzeti konkretne akcije.

Navodeći česte pojave ekstremnih vremenskih neprilika i nedavne turbulencije na medjunarodnom energetskom tržištu, Si je pozvao medjunarodnu zajednicu da uravnoteži zaštitu životne sredine i ekonomski razvoj i uzme u obzir sredstva za život ljudi dok se nose sa klimatskim izazovima.

Velike ekonomije treba da unaprede saradnju u tom pogledu, rekao je Si.

Kineski predsednik je ponovio važnost potpune primene Okvirne konvencije UN o klimatskim promenama i Pariskog sporazuma sa UN u njenoj osnovi.

Medjunarodna zajednica treba da ubrza svoje akcije i unapredi saradnju sa principom zajedničke, ali diferencirane odgovornosti kao kamenom temeljcem, medjunarodnim zakonima kao njegovim osnovom i efikasnim akcijama kao smernicama, rekao je Si.

Si je istakao tehnološki napredak u borbi protiv klimatskih promena, jer to pomaže u realizaciji energetske tranzicije. On je takodje predložio da zemlje članice G20 preuzmu vodeću ulogu u unapredjenju i primeni naprednih tehnologija.

Razvijene zemlje takodje treba da ispune obaveze pružanja finansijske podrške zemljama u razvoju, rekao je Si.