Si je rekao da je Kina „spremna da nastavi međusobno da se podržava sa Rusijom po pitanjima od suštinskih interesa i velikih briga, kao što su suverenitet i bezbednost, ali i da pojača komunikaciju i koordinaciju u važnim međunarodnim i regionalnim organizacijama, kao što su UN, BRIKS i Šangajska organizacija za saradnju, te da unapredi razvoj međunarodnog reda i globalnog upravljanja i da ga usmeri ka razumnijem smeru“.

Putin je rekao da je Kina pod snažnim vođstvom predsednika Si Đinpinga postigla izuzetna dostignuća u razvoju i da se od početka ove godine, rusko-kineska praktična saradnja stalno razvija.

On je dodao da ruska strana podržava globalnu bezbednosnu inicijativu koju je predložila kineska strana, protivi se mešanju u unutrašnje stvari Kine, kao što su pitanja Sinđijanga, Hongkonga, Tajvana i druga i da je Rusija je spremna da nastavi da jača multilateralnu koordinaciju sa Kinom.

Si Đinping je naglasio da je „Kina uvek donosila nezavisne presude na osnovu istorijskih uzroka ukrajinskog pitanja, aktivno radila na očuvanju mira u svetu i promovisala stabilnost globalnog ekonomskog poretka“.

„Odgovarajuće strane treba da ulože više napora kako bi pitanje ukrajinske krize bilo rešeno na ispravan način. Kina će i dalje nastaviti da igra svoju ulogu u tom području“, naveo je kineski predsednik u telefonskom razgovoru sa Putinom 15. juna, prenosi CMG.