Kina i Evropska unija (EU) treba da ostanu posvećene dijalogu i saradnji i da zajedno rešavaju globalne probleme u nestabilnom svetu, izjavio je predsednik Kine Si Đinping na trostranom sastanku sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u četvrtak u Pekingu.

Si je izrazio dobrodošlicu zbog posete Makrona i Lajen, rekavši da njihova poseta Kini pokazuje pozitivnu želju EU da razvija odnose sa Kinom, što je u skladu sa zajedničkim interesima Kine i EU, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Si je naveo da Kina i EU dele široke zajedničke interese. Saradnja i zajednička osnova dve strane premašuju konkurenciju i nesaglasnosti. U komplikovanom i promenjenom svetu, Kina i EU treba da poštuju jedna drugu, promovišu političko poverenje, jačaju dijalog i saradnju, održavaju svetski mir i stabilnost, tako da promovišu zajednički razvoj i prosperitet i zajedno reaguju na globalne izazove.

Ove godine obeležava se 20. godišnjica uspostavljanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva između Kine i EU. Si Đinping je rekao da je Kina spremna da sarađuje sa EU kako bi u potpunosti obnovila razmenu na svim nivoima i povećala obostrano korisnu saradnju u različitim oblastima.

Predsednica Fon der Lajen je rekla da EU poštuje kinesku istoriju i kulturu. Iskren i konstruktivan dijalog sa Kinom, i neprekidan razvoj odnosa Kine i EU su ključni za mir i stabilnost u Evropi. EU i Kina su jedno drugom važni trgovinski partneri, dve ekonomije su visoko isprepletene. Odvajanje od Kine nije u interesu EU niti strateškog izbora EU.

EU određuje svoju politiku o Kini nezavisno, želi da obnovi ekonomski I trgovinski dijalog na visokom nivou i unapređuje stabilni i balansirani rast u ekonomiji i trgovini sa Kinom.

Predsednik Makron je istakao da u svetu punom neizvesnosti, EU i Kina treba da prošire dijalog i razmenu uz međusobno poštovanje, otvorenost i poniznost. Obe strane moraju da međusobno sarađuju kako bi izbegle zamku ekonomske nepovezanosti i prekida lanca snabdevanja, vršile obostrano korisnu saradnju na ravnopravnoj osnovi, rešavale hitne globalne problem poput klimatskih promena i nastavile da produbljuju sveobuhvatno strateško partnerstvo EU-Kina.

Troje lidera su razmenili stavove o ukrajinskoj krizi. Fon der Lajen i Makron su se složili da Kina nije proizvela krizu u Ukrajini, rekavši da oni pozdravljaju kineske napore u promovisanju političkog rešavanja krize, nadajući se da će Kina igrati sve važniju ulogu.