Si je kazao da je svet ponovo stigao do raskrsnice. Gde je krenuo? Šta azijsko-pacifički region treba da uradi? Ova pitanja zahtevaju hitne odgovore.

Kineski predsednik je rekao da su tokom proteklih decenija članice ovog regiona daleko odmakle u ostvarivanju ekonomskog razvoja. “Azijsko-pacifička ekonomska saradnja ubrizgala je snažan podsticaj razvoju regiona i znatno unapredila dobrobit njegovih naroda. Članovi ovog regiona trebalo bi da se ugledaju na vredne prakse iz prošlosti i ostanu čvrsti u ostvarivanju svojih razvojnih ciljeva”, kazao je.

Si je naglasio da je, suočavajući se sa ovim novim dešavanjima, važno iskustvo iz prošlosti i pouke, odgovoriti na izazove vremena i nepokolebljivo unaprediti regionalnu ekonomsku integraciju Azije i Pacifika, kako bi se zajednički razvio novi prostor u razvoju i izgradila azijsko-pacifička zajednica sa zajedničkom budućnošću.

Si je i taksativno nabrojao šta je potrebno uraditi. Prvo, rekao je , to je jačanje temelja za miran razvoj. Od imperativa je da se pridržavamo svrha i principa Povelje UN, težimo viziji zajedničke, sveobuhvatne, kooperativne i održive bezbednosti, zajedno odbacimo hladnoratovsku mentalitet i konfrontaciju blokova i gradimo azijsko-pacifičku bezbednosnu arhitekturu, dodao je.

Drugo je  zauzimanje razvojnog pristupa ljudima. Trebalo bi uraditi više da se osigura dobrobit ljudi kroz ekonomski razvoj i podstakne inkluzivno okruženje za razvoj.

Treće, težiti otvaranju na višem nivou. Važno je unaprediti izgradnju Oblasti slobodne trgovine Azije i Pacifika, uključiti se u potpunosti u reformu Svetske trgovinske organizacije, postići bolje usklađivanje između Regionalnog sveobuhvatnog ekonomskog partnerstva, Sveobuhvatnog i progresivnog sporazuma o transpacifičkom partnerstvu i Sporazuma o partnerstvu digitalne ekonomije, i izgraditi otvorenu azijsko-pacifičku ekonomiju, naveo je Si.

Četvrto, težiti ka višoj standardnoj povezanosti. Ekonomije u ovom regionu trebalo bi, vođene APEC-ovim planom povezivanja, da pojačaju tvrdu i meku povezanost i razmenu osoblja na dobro uređen način.

Peto, izgradnja stabilnih i neometanih industrijskih i lanaca snabdevanja. Važno je slediti zakone koji regulišu ekonomske aktivnosti i tržišne principe i izgraditi pogodne, efikasne i bezbedne industrijske i lance snabdevanja u Aziji i Pacifiku.

Šesto, promovisanje ekonomske nadogradnje. Trebalo bi uložiti napore da se ubrzaju naučne, tehnološke i institucionalne inovacije, podstakne nova ekonomija, novi tipovi poslovanja i novi poslovni modeli i postigne digitalna transformacija azijsko-pacifičke ekonomije, rekao je predsednik Kine naglasoivši da je Kina, kao deo Azije i Pacifika, imala mnogo koristi od regiona i da je zauzvrat podelila svoj razvojni dobitak sa drugima u regionu.