„Civilizacije mogu postići harmoniju samo kroz komunikaciju, a mogu napredovati samo kroz harmonizaciju“, dodao je.

Na ceremoniji održanoj u ponedeljak Si je rekao da je „obnavljanje zakonitih prava NR Kine u UN pre 50 godina pobeda kineskog naroda i naroda iz svih zemalja sveta“. „Kinezi su uvek čuvali medjunarodnu pravičnost i pravdu i dali veliki doprinos miru i razvoju u svetu“, kazao je Si. 

Si je naveo da izgradnja zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo ne znači zameniti jedan sistem ili civilizaciju drugim.

„Trebalo bi odlučno podržavati autoritet i ugled UN i raditi zajedno na praktikovanju istinskog multilateralizma. Moramo podsticati zeleni oporavak, zelenu proizvodnju i zelenu potrošnju i promovisati civilizovan i zdrav način života“, naglasio je Si.

„Kina će ostati posvećena putu mirnog razvoja i uvek će biti graditelj svetskog mira. Kina će ostati posvećena putu reformi i otvaranja i uvek će doprinositi globalnom razvoju“, rekao je Si.

Si je naglasio da je  „Kina zacrtala put razvoja ljudskih prava koji je u skladu sa trendom vremena i nosi jasne kineske karakteristike, dajući na taj način veliki doprinos napretku ljudskih prava u Kini i medjunarodnom cilju ljudskih prava“.

„Svet treba da pojača saradnju i da zajedno radi na rešavanju različitih izazova i globalnih pitanja sa kojima se čovečanstvo suočava. Proteklih pet decenija otkako je Narodna Republika Kina vratila svoje zakonito sedište u Ujedinjenim nacijama, svedoci su mirnog razvoja Kine i njene posvećenosti i posvećenosti dobrobiti celog čovečanstva“, zaključio je predsednik Kine u govoru povodom 50. godišnjice obnavljanja mesta Kine u UN.