Si je to rekao tokom susreta sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen koji su učestvovali na 24. samitu Kina-EU u državnoj rezidenciji Diaojutai, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Pozdravljajući predsednika Mišela i predsednicu Fon der Lajen, Si je naveo da su od kraja prošle godine dva predsednika posetila Kinu, a da su dijalozi Kina-EU na visokom nivou na strateškim, ekonomskim i trgovinskim, zelenim i digitalnim poljima dala bogate rezultate.

Konstatujući da odnosi Kine i EU uživaju dobar zamah konsolidacije i rasta, Si je rekao da to služi interesima obe strane i ispunjava očekivanja oba naroda. Dve strane treba da rade zajedno na održavanju zamaha rasta u međusobnim odnosima, dodao je on.

Ističući da se u svetu odvijaju transformacije neviđene u jednom veku, Si je podvukao da su Kina i Evropa dve glavne sile koje unapređuju multipolarnost, dva glavna tržišta koja podržavaju globalizaciju i dve velike civilizacije koje se zalažu za raznolikost.

{Related:195910}

Si je rekao da je odnos između Kine i Evrope od suštinskog značaja za globalni mir, stabilnost i prosperitet. Na obe strane je obaveza da obezbede veću stabilnost svetu, jači podsticaj za razvoj i više inspiracije i podrške za globalno upravljanje.

Ove godine se navršava 20 godina od sveobuhvatnog strateškog partnerstva Kina-EU, rekao je Si, dodajući da na ovoj novoj početnoj tački odnosa Kine i EU, obe strane treba da sagledaju istoriju, da se kreću svetskim trendovima, deluju mudro i uz osećaj odgovornosti i podržavaju sveobuhvatno strateško partnerstvo.

“Kina i EU treba da budu partneri za uzajamno korisnu saradnju”, rekao je Si.

On je pozvao obe strane da kontinuirano jačaju dvosmerno političko poverenje, grade strateški konsenzus i učvršćuju veze zajedničkog interesa.

“Dve strane treba da se klone raznih vrsta mešanja, da pojačaju dijalog i saradnju za dobro naših ljudi i da se udruže u rešavanju globalnih izazova i unapređenju stabilnosti i prosperiteta širom sveta”, dodao je on.