Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG) taj Dijalog je održan 15. marta, a Si je u svom obraćanju pozvao na poštovanje različitosti civilizacija.

“Zemlje treba da se pridržavaju principa jednakosti, dijaloga i inkluzivnosti među civilizacijama i da puste kulturnu razmenu da prevaziđe otuđenost, međusobno učenje da prevaziđe sukobe, a inkluzivnost da prevaziđe svaki osećaj superiornosti”, rekao je.

Naglasivši značaj zajedničkih vrednosti čovečanstva, Si je rekao da su mir, razvoj, jednakost, pravda, demokratija i sloboda zajedničke težnje svih naroda.

“Zemlje treba da budu otvorenog uma u razumevanju vrednosti različitih civilizacija i da se uzdrže od nametanja sopstvenih vrednosti ili modela drugima”, kazao je Si. “Nasleđe i inovativnost civilizacija treba da budu visoko cenjeni. Zemlje treba u potpunosti da iskoriste relevantnost svoje istorije i kulture u današnjem trenutku i založe se za kreativnu transformaciju i inovativni razvoj svojih kultura”, dodao je.

Kineski predsednik je takođe pozvao na zajedničko zalaganje za robusnu međunarodnu razmenu i saradnju među ljudima, u cilju promovisanja razumevanja i prijateljstva među ljudima svih zemalja, i zajedničkog unapređenja civilizacije.

“KPK je posvećena jačanju razmene i saradnje sa drugim političkim strankama kako bi zajedno težile pravednom cilju i spremna je da produbi interakciju sa političkim strankama i organizacijama kako bi proširila konvergenciju ideja i interesa”, naglasio je.

Si je, istovremeno, pozdravio i kineski put ka modernizaciji, rekavši da je to siguran put za Kinu da izgradi snažniju naciju i realizuje podmlađivanje kineske nacije.

“Kineska modernizacija ukorenjena je u nacionalnim uslovima Kine, ali služi se iskustvom drugih zemalja. Ona nosi otisak istorije i tradicionalne kulture i takođe sadrži moderne elemente”, naglasio je Si.

“Modernizacija nije ekskluzivni patent male šačice zemalja, niti je to pitanje sa jednim odgovorom i ne može se postići jednostavnim kopiranjem. Da bi bilo koja zemlja postigla modernizaciju, potrebno je ne samo da sledi opšte zakone koji regulišu proces, nego, još važnije, da razmotri sopstvene nacionalne uslove i jedinstvene karakteristike”, dodao je.

Si je naglasio da modernizacija Kine ne donosi korist samo kineskom narodu već i podstiče zajednički razvoj celog sveta.

“Kina teži modernizaciji i mirnom razvoju i neće gaziti starim putem kolonizacije i pljačke, ili hegemonije, kojim su neke zemlje išle. KPK će nastaviti da neguje međunarodnu pravednost i pravdu i promoviše svetski mir i stabilnost”, zaključio je Si.