Kako je prenela je Kineska medijska grupa (CMG), u jučerašnjem telefonskom razgovoru sa Emanuelom Makronom i Olafom Šolcom, Si je rekao da se teritorijalni integritet i suverenitet svih zemalja, kao i Povelja UN moraju poštovati, ali i da su sankcije uvedene Rusiji zbog Ukrajine  nikome nisu u interesu.

Si je ocenio da je trenutna situacija u Ukrajini zabrinjavajuća i dodao da je Kina duboko ožalošćena zbog ponovnog izbijanja rata na evropskom kontinentu.

„Kina smatra da se suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja moraju poštovati, ciljevi i principi Povelje UN moraju biti u potpunosti poštovani, legitimne bezbednosne brige svih zemalja moraju biti ozbiljno tretirane i svi napori koji doprinose mirnom rešenju kriza moraju biti podržani“, naveo je Si.

Prema rečima kineskog predsednika, najvažniji zadatak u ovom trenutku je sprečavanje eskalacije situacije kako se ne bi otelaala kontroli.

Si je rekao da Kina podržava posredničke napore Francuske i Nemačke u Ukrajin i dodao da će Kina ostati u komunikaciji i koordinaciji sa Francuskom, Nemačkom i EU i da će aktivno raditi zajedno sa međunarodnom zajednicom prema potrebama svih uključenih strana.

„Potrebno je da zajednički podržimo mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine i da ohrabrimo dve strane da zadrže zamah pregovora, prevaziđu poteškoće, nastave razgovore i dovedu do mirnih ishoda“, naglasio je Si.

On je rekao da se mora pozvati „na maksimalnu uzdržanost kako bi se sprečila ogromna humanitarna kriza“,  dodajući da je Kina iznela inicijativu od šest tačaka o humanitarnoj situaciji u Ukrajini i da je spremna da Ukrajini obezbedi dalje isporuke humanitarne pomoći.

„Moramo da radimo zajedno na smanjenju negativnog uticaja krize“, rekao je Si.

On je dodao da će sankcije koje su uvedene Rusiji „uticati na globalne finansije, energetiku, transport i stabilnost lanaca snabdevanja, i opteretiti globalnu ekonomiju koja već trpi velike posledice pandemije. „To nije nikome u interesu“, istakao je Si.

Kineski predsednik se založio za aktivno promovisanje „vizije zajedničke, sveobuhvatne, kooperativne i održive bezbednosti“.

„Kina podržava Francusku i Nemačku u unapređenju gradnje uravnoteženog, efikasnog i održivog evropskog bezbednosnog okvira za interese i trajnu bezbednost Evrope. Kina rado vidi ravnopravni dijalog između EU, Rusije, SAD i NATO“, dodao je Si.

Kako prenosi CMG, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc u razgovoru sa predsednikom Kine podelili su svoje ocene i stavove o trenutnoj situaciji u Ukrajini, rekavši da se Evropa suočava sa najgorom krizom od Drugog svetskog rata.

Francuska i Nemačka podržavaju postizanje rešenja kroz pregovore i davanje šanse miru, istakli su oni.

Dvojica lidera su se zahvalili Kini na inicijativi u vezi sa humanitarnom situacijom i rekli da su dve zemlje spremne da ojačaju komunikaciju i koordinaciju sa Kinom kako bi unapredile razgovore za mir i sprečile dalju eskalaciju situacije koja bi mogla da dovede do veće humanitarne krize.

Na viurtuelnom samitu sa Makronom i Šolcom, Si je rekao i da su kombinovani uticaji velikih globalnih promena i pandemije, neviđeni u prošlom veku, doneli više globalnih izazova na koje treba da se reaguje kroz globalnu saradnju.

Napomenuvši da Kina i EU dele mnogo zajedničkih stavova o promovisanju mira, razvoju i unapređenju saradnje, Si je rekao da moraju preuzeti dgovornost kako bi doneli više stabilnosti i izvesnosti turbulentnom i promenljivom svetu.

Si je rekao da je važno da dve strane unaprede dijalog, ostanu posvećene saradnji i promovišu stabilan i održiv napredak odnosa Kine i EU.

Kineski razvoj će stvoriti širi prostor za saradnju Kine i EU, rekao je Si i dodao da dve strane moraju, po principu obostrane koristi, dalje produbljivati zelena i digitalna partnerstva, kao i praktičnu saradnju u različitim oblastima.

Dve strane treba da nastave da podržavaju multilateralizam i unapređuju veliku globalnu agendu, dodao je Si.

Makron i Šolc čestitali su Kini na uspešnoj organizaciji Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, rekavši da se svet suočava sa mnogim izazovima, a da će pojedinčna akcija bez saradnje samo pogoršati stvari.

Evropa ceni važnu i pozitivnu ulogu Kine u globalnim poslovima i spremna je da se angažuje u bliskoj saradnji sa Kinom kako bi se zajednički borili protiv velikih globalnih izazova poput klimatskih promena i onih u javnom zdravstvu, rekli su evropski lideri, prenosi CMG.

Dvojica lidera su rekli da je EU spremna da radi sa Kinom na uspešnoj organizaciji samita EU-Kina i da unapređuje odnose između Francuske i Kine, kao i između Nemačke i Kine.

Na jučerašnjem virtuelnom samitu lideri Kine, Francuske i Nemačke su takođe razmenili mišljenja o iranskom nuklearnom pitanju, prenosi CMG.