Napomenuvši da čovečanstvo živi u zajednici sa zajedničkom budućnošću, Si je rekao da su solidarnost i saradnja jedini efikasan način za rešavanje globalnih izazova, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

“Zdrav ekosistem je od suštinskog značaja za prosperitet civilizacije. Moramo raditi zajedno na promovisanju harmonične koegzistencije između čoveka i prirode, izgraditi zajednicu svih vrsta života na Zemlji i stvoriti čist i lep svet za sve nas”, rekao je Si.

“Moramo da izgradimo globalni konsenzus o zaštiti biodiverziteta, da zajednički radimo na zaključivanju Globalnog okvira za biodiverzitet posle 2020. i da identifikujemo ciljeve i puteve za globalnu zaštitu biodiverziteta”, dodao je.

Si je u govoru naglasio da se mora pogurati napred globalni proces zaštite biodiverziteta, da bi se pretvorile ambicije u akciju, podržale zemlje u razvoju u izgradnji kapaciteta i koordinirali napori za rešavanje klimatskih promena, gubitak biodiverziteta.

“Moramo da promovišemo zeleni razvoj kroz zaštitu biodiverziteta, ubrzamo zelenu tranziciju načina razvoja i načina života i iskoristimo Inicijativu za globalni razvoj kako bismo pružili veće koristi ljudima svih zemalja”, rekao je.

“Moramo da podržavamo pravičan globalni poredak o zaštiti biodiverziteta, čvrsto branimo pravi multilateralizam, čvrsto podržavamo međunarodni sistem u čijem centru je UN i međunarodni poredak zasnovan na međunarodnom pravu”, dodao je.

Kina je uložila aktivne napore da promoviše ekološki napredak i zaštitu biodiverziteta, rekao je Si, i dodao da se raznovrsnost, stabilnost i održivost ekosistema stalno poboljšavaju.

“U budućnosti, Kina će nastaviti da unapređuje ekološki napredak i planira svoj razvoj u kontekstu promovisanja harmonične koegzistencije između čoveka i prirode”, zaključio je Si.