Istakao je i da je „umereni optimista“ pred sutrašnji sastanak sa Vučićem.

On je naveo da se očekuje dogovor kako se radnici više ne bi „vrteli u krug“ i morali da protestuju na ulici.

„Ključno je da želimo da ostanemo na radnim mestima u ‘Fijatu’ i da budemo na minimalcu do početka proizvodnje električnog vozila“, naglasio je Miljković.

Prema njegovim rečima, predstavnici radnika i sindikati zalažu sa „dostojanstvene“ otpremnine za radnike koji žele da napuste fabriku, odnosno 1.000 evra po godini staža.

Miljković je naveo da radnici takodje dobrovoljno mogu da se izjasne za „Fijatovu“ ponudu da odu da rade u Slovačku.

Prema rečima Miljkovića, na sastanak sa Vučićem ići će predstavnici svih sindikata u Fijatu i predstavnik radnika, ali i da će o sastavu delegacije danas biti dogovoreno.

Miljković je naveo da ukoliko radnici ne budu zadovoljni posle sastanka sa Vučićem, protesti će biti nastavljeni.

Kompanija „Stelantis“, u čijem sastavu posluje kragujevačka fabrika „Fijat“, zbog najavljene dvogodišnje pripreme za proizvodnju električnog automobila ponudila je radnicima odlazak u više njenih fabrika u Evropi, ili otpremnine od 220 evra po godini staža, ali je odziv za odlazak u inostranstvo mali, a nezadovoljni su otpremninama.

Radnici traže da se ponuda o otpremninama po godini staža poveća na 1.000 evra i da se zaštićene kategorije izuzmu iz socijalnog programa.

Medju zahtevima je da se radnici, dok traju pripreme za proizvodnju električnog automobila u fabrici, zaposle u drugim firmama, najdalje 50 kilometara od Kragujevca i da se obezbedi minimalac za one radnike koji ne žele da odu u inostranstvo.

Nekoliko stotina radnika kragujevačke fabrike automobila Fijat blokiralo je 22. juna na nekoliko časova deo autoputa kroz Beograd, kod Sava centra, tražeći od Vlade Srbije rešenje za probleme koje imaju sa kompanijom „Stelantis“.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.