“Bauvezen je trebalo da gradi industrijski kolosek pruge na TENT-u kojom bi se dopremao krečnjak za proces odsumporavanja, a odvozio gips, kao nus proizvod”, rekao je Ljubičić za Betu.

Dodao je da izgradnja te industrijske pruge nije započeta.

Bauvezen je postao poznat javnosti od pre desetak dana, nakon hapšenja šestorice osumnjičenih za zloupotrebu u najvećem državnom preduzeću, EPS-u, u ogranku TE-TO Kostolac, od oko 7,5 miliona dolara, medju kojima su odgovorno lice privrednog društva Bauvesen iz Lazarevca.

Posle hapšenja osumnničenih tužiteljkama u beogradskom Višem javnom tužilaštvu (VJT) Bojani Savović i Jasmini Paunović oduzet je taj predmet i premeštene su iz odelenja za suzbijanje korupcije.

Narodni poslanik DS Srdjan Milivojević političku pozadinu za smenu tužiteljki vidi u povezanosti firme Bauvezen i vlasti SNS-a.

Iako se nalazi na 52. mestu najvećih poreskih dužnika od skoro 140 miliona dinara i crnoj listi Ministarstva gradjevinarstva, to kako su preneli mediji, nije sprečilo državu da Bauvezenu samostalno ili u konzorcijumu dodeli 3,5 milijardi dinara vredne poslove.

Prema pisanju N1 jedan od najvećih projekata gradske opštine Lazarevac koji gradi kompanija Bauvezen su velelepini trg, fontana i ogromna garaža, ali ti objekti nisu završeni.

Prva ideja o izgradnji podzemne garaže rodila se 2018. godine, a izgradnja je započeta neposredno pred izbore 2020. Prema dokumentaciji do koje je došao N1, Bauvezen je za ovaj projekat dobio 103.716.000 dinara. A rok, koji je prošle godine pred kamerama postavio predsednik opštine Lazarevac Bojan Stević, istekao je u maju prošle godine.

Marko Stanojević iz Stranke slobode i pravde u Lazarevcu rekao je za taj portal da je Lazarevcu potrebnije da reši pitnaja vodosnabdevanja i zatvorenog kanalizacionog kolektora, pa tome služi reka Lukavica.

U januaru prošle godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je “čuo priče da garaža u centru Lazarevca nije potrebna”, a da on misli “da su u svakom delu Beograda potrebne i garaže i uredjeni trgovi i fontane i sve ono što čini jedan deo grada urbanizovanim”.

Bauvezen je, prema pisanju medija, radio i na poslovima kovid bolnica u Novom Sadu, Kruševcu i Zemunu, pruzi kod Beton hale u Beogradu, gradskim trgovima u Leskovcu i Nišu, pruzi Prokuplje-Kuršumlija, pasareli kod Kalemegdana, na rekonstrukciji ulica Karadjordjeva i Bulevar patrijarha Pavla u Beogradu, zatim je radio za Infrastrukturu železnica Srbije, GSP Beograd, Beogradski vodovod i kanalizaciju, Direkciju za gradjevinsko zemljište.

Predsednik Sindikata radnika EPS-a Milan Djordjević rekao je danas agenciji Beta da sindikat podržava državu da svaku istragu dovede do kraja i da se svi koji su krali smeste u zatvor.

“Upozoravao sam i ranije na malverzacije u EPS-u, država treba da do kraja dovede sve istrage, uključujući i rad bivšeg v.d. direktora Milorada Grčića”, rekao je Djordjević.

Podsetio je da je u vreme Grčića kupljen nameštaj za upravnu zgradu od 35 miliona evra.

Istakao je da sadašnji v.d. direktora EPS-a Miroslav Tomašević uspeo da za godinu dana to preduzeće podigne na noge i da, umesto da uvozi električnu energiju, postane izvoznik.