Predsednik tog sindikata Saša Djordjević rekao je agenciji Bqeta da će se te aktivnosti obavljati do kraja radne sedmice, ali parcijalno.

To znači da će radnici, kako budu završavali taj posao, iz dana u dan, do petka, odlaziti na novo plaćeno odsustvo.

Prema rečima Djordjevića, novo plaćeno odsustvo će trajati do 20. maja.

On je rekao da se iz Slovačke vratila prva grupa radnika FCA iz Kragujevca koja se dobrovoljno prijavila za rad u fabrici automobila u gradu Trnava u trajanju od 90 dana.

Djordjević je naveo da još nema zvaničnih, ali da ima nezvaničnih informacija, da bi druga grupa radnika, takodje na dobrovoljnoj osnovi, mogla da bude upućena u Slovačku.

U Samostalnom sindikatu Fijatove sestrinske kompanije koja proizvodi branike “Fijat plastik” kažu da se u kompanijama “prazne linije” i da je to priprema za upućivanje radnika na duže plaćeno odsustvo.

Zamenik predsednika tog sindikata Zoran Miljković je rekao Beti da se najverovatnije neće raditi sve do septembra, a “možda i duže”.

On je kazao da očekuje da u medjuvremenu radnicima u Kragujevcu bude ponudjen i socijalni program na dobrovoljnoj osnovi za odlazak iz fabrike.

Miljković je potvrdio da uprava FCA nije odgovorila na prošlonedeljni zahtev sindikata “Fijat plastika” da se održi zajednički sastanak na kojem bi bili predstavljeni detalji planova u vezi sa najavljenom proizvodnjom električnog vozila u Kragujevcu uz odgovore o tome kakva će biti uposlenost radnika u “tranzicionom periodu” koji će da traje do 2024. godine.

U ovom sindikatu su ranije napomenuli da su se čelnici Stelantisa, kompanije koja je vlasnik FCA, 28. aprila u Kragujevcu sastali samo sa predstavnicima Samostalnog sindikata FCA, a da reprezentativni sindikat “Fijat plastika” niko nije pozvao na razgovor u vezi sa najavom proizvodnje “strujadina”.