„Mi kao sindikat nismo protiv dolaska stranih radnika u Srbiju na poslove čija su zanimanja u deficitu i koja su nam preko potrebna radi normalnog funkcionisana privrede i određenih grana, ali imajuću u vidu dosadašnje bukvalno iživljavanje nad Vijetnamskim radnicima angažovanih u zrenjaninskom Linglongu, kao i radnicima dovedenim iz Kine, imamo pravo da budemo zabrinuti i uznemireni zbog zaključenja nečeg što se naziva ‘sporazum’ a da pre toga niko nije konsultovao stručnu javnost i obavestio građane o načinu njihovog angažmana i smeštaja u Srbiji“, navodi se u saopštenju Sloge.

Iz sindikata ističu da su posebno zabrinuti ako je namera Vlade da ih zapošljava u javnim, odnosno javno komunalnim preduzećima, poput vozača autobusa i sličnih delatnosti.

„To je veoma kompleksna tema za razmatranje, jer mi vozača imamo i na pretek ali se ne plaćaju dovoljno, kao i desetine drugih zanimanja koja se godinama unazad unižavaju i obezvredjuju“, navela je Sloga.

Oni navode da ako se u obzir uzme i dosadašnji rad državnih institucija o pitanju odnosa izmedju poslodavaca i radnika, da će Srbija biti vrlo brzo označena kao „Balkanska kolonija za upošljavanje jeftine radne snage, odnosno ‘robova’ i postati Eldorado za svetske šarlatane, manipulatore i prevarante koji će stvarati profit na tudjem znoju, krvi i suzama“.

Ocenjeno je da će „uvoz jeftine radne snage“ pojačati masovni socijalni egzodus gradjana, a da će oni koji će ostati u Srbiji postepeno prihvatiti novonastalu realnost i postati „ljudi bez dostojanstva, naviknuti na život u siromaštvu i na male zarade“.